creative7 Październik 21, 2011 Autor tematu Udostępnij Październik 21, 2011 Widziałem wszystkie te artykuły. Jednak masz rację, muszę jeszcze trochę poczytać żeby nabrać chociaż teoretycznego doświadczenia. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Październik 22, 2011 Udostępnij Październik 22, 2011 creative7, https://www.forbot.pl/forum/topics33/przydatna-literatura-vt2846.htm?highlight=ksi%B1%BFki Nie wiem jak u Ciebie z podstawami elektroniki, ale jeśli nie pojmujesz do końca czytania schematów, montażu układów, zastosowania podstawowych części elektronicznych i ich sposobu działania, to pierwsza rzeczą jaką powinieneś przejrzeć i przyswoić to książka "wyprawy w świat elektroniki", napisałbym że książkę łatwo ściągnąć z internetu, ale przecież takie pozyskiwanie jest nielegalne i karygodne, więc w ogóle nie polecam Ci tego robić 😉 Do tego płytka stykowa i części do ćwiczeń i podstawy masz opanowane. Zaczynanie przygody z robotyką od programowania mikrokontrolerów, to jest zaczynanie od d*py strony. Sam zdecydujesz, czy chcesz mieć masę problemów ze zrozumieniem działania układów które montujesz i co gorsza projektowaniem własnych. Jednak poświęcenie tego miesiąca-dwóch na zrozumienie i zapoznanie się z podstawami elektroniki zaowocuje w przyszłości. Jak już to opanujesz, to nie będziesz miał problemów ze złożeniem własnych układów z mikrokontrolerem, nie wiem w jakim języku chcesz pisać, na forum jest dobry kurs języka C, z Bascoma polecam książke Marcina Wiązani. Życzę mądrych wyborów 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
noVak Październik 25, 2011 Udostępnij Październik 25, 2011 Creative7 - jeżeli nawet chcesz się zacząć bawić w robotykę - lepiej zrobić coś samemu. Oczywista sprawa - musisz znać jakieś podstawy - od KD93 dostałeś bardzo przyjemną lekturę, ale tak naprawdę - najwięcej zrozumienia daje wiedza praktyczna ( ale bez teorii i tak nic nie zdziałasz ) co mam na myśli - spróbuj zrobić tzw. waldka światłoluba (jest na forum opisany) - albo linefollower prosty do bólu (bez programowania) - chyba, że chcesz od razu podejść ambitniej i zrobić programowalnego - jest artykuł nawyka - krok po kroku opisany - przeglądaj projekty innych użytkowników - zobaczysz unikalne rozwiązania - może uda Ci się później coś samego wymyśleć. PS. Jeżeli wiesz, że po jednym robocie Ci się to nie znudzi - to nie żałuj kasy na części - lepiej kupić lepsze - i później do czegoś wykorzystać, niż kupić tanie i później co chwila dokupywać lepsze - takie jest moje zdanie 😉. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź