Skocz do zawartości

Połączenie Green Bota z uniwersalnym programatorem mikrokontrolerów AVR.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam 😉 Właśnie rozpocząłem naukę w technikum mechatronicznym chociaż na razie jestem zielony w dziedzinie robotyki jednak chciałbym zacząć "domową praktykę". Mam zamiar kupić Green Bota do samodzielnego montażu. Wiem że aby go programować potrzebuję programator więc znalazłem także Uniwersalny programator mikrokontrolerów AVR. I tu jest moje pytanie: czym połączę mikrokontroler z programatorem ? Czy potrzebny kabel znajdę w zestawie jednego lub drugiego "sprzętu" ? Proszę także o jakieś porady co do tego robota. Dużo o nim czytałem i myślę że nadaje się on do nauki robotyki i programowania.

creative7, zarzuć jakimiś linkami do zestawów, zobaczymy co mają na wyposażeniu. Uniwersalnych programatorów do AVR jest wiele rodzajów, taki opis o niczym nie mówi.

Nie lepiej zacząć od czegoś bez mikrokontrolera ? chociażby słynny waldemar światłolub https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-jak-zrobic-robota-od-zoltodzioba-do-pierwszego-robota-w-dwa-tygodnie-vt1096.htm

w sklepie Botland masz zestaw wszystkich elektronicznych części do jego budowy

http://botland.com.pl/49-zbuduj-robota

Dodatkowo jest tam też zestaw części do budowy robota z UC, którym możesz się zająć później.

https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm

Oprocz tych zestawów potrzebujesz też silniki z przekladniami ( je też można kupić w tym samym sklepie)... No i jeszcze kola 😋 też do kupienia tam albo gdzie indziej albo do zrobienia samemu.

Zaplecze techniczne jest opisane w tych tematach więc najpierw je przejrzyj czego dokładnie potrzebujesz

creative7, zarzuć jakimiś linkami do zestawów, zobaczymy co mają na wyposażeniu. Uniwersalnych programatorów do AVR jest wiele rodzajów, taki opis o niczym nie mówi.

Green Bot: Link

Programator: Link

do połączenia programatora z robotem wystarczy zwykły kabel 10 przewodowy taśma zakończony złączem(jak w komputerze IDE do łączenia dysków, napędów z płyta główna 😃 nie pamiętam teraz poprawnej nazwy 😋) 2x5 powinien być dołączony do zestawu programatora.

Złącze IDC 10 pin, zaciskane na przewodzie, przewód żyłowy 10 żył (jak nie będzie możesz kupić 11,12 żył - nadmiar oderwiesz). Jak będziesz zaciskał to musisz uważać, żeby nie zrobić lustrzanego odbicia mocując jedno ze złącz odwrotnie.

Nie widzę takiego przewodu w żadnym zestawie, dlatego musisz go zrobić sam.

Tak, o to chodzi, będzie się nadawał. Jak już to kup lepiej FLAT, na metry, po co ci cała rolka. Tematów o programatorach i przewodach jest na forum kilka, użyj wyszukiwarki.

Nie wiem, czy widziałeś, ale ten link, co podałeś to tylko 2 płytki pcb+dokumentacja, bez części (elektronicznych, jak i silników) - w te musisz zaopatrzyć się sam. Nie wiem, czy jest taki zestaw z elementami elektronicznymi, ale jeśli jest, to sugerowałbym Ci go, ale silniki i tak będziesz musiał kupić we własnym zakresie. Proponowałbym HL149 z allegro (dobry stosunek ceny do jakości).

Podstawowe parametry:

- płytki jednostronne o wymiarach: 93,6×121,3 mm (główna) i 112,7×120,3 mm (sensoryczna)

- zasilanie z baterii lub akumulatorków (6 VDC)

- mikrokontroler ATmega8L (lub podobny)

- konstrukcja otwarta do rozbudowy

- napęd: 2 silniki DC lub przerobione serwomechanizmy

- czujniki: 2× fototranzystory, 2× czujniki linii, 3× radary podczerwieni, 1× czujnik stykowy

- interfejs użytkownika: 2× programowalne microswitch-e, przycisk reset, diody LED (2× zielona, 2×

czerwona), 1× buzzer piezo

- dostępne zestawy funkcji: light follower, line follower, robot zdalnie sterowany (RC5), omijanie przeszkód

etc.

- wbudowana płytka uniwersalna

- możliwość wysterowania silników do 2A

- programowanie przez złącze ISP Kanda

- w zestawie dwie płytki drukowane oraz dokumentacja

Jak to ? Czyli to nie należy do zestawu ?

creative7, nie potrafisz skorzystać z wyszukiwarki. Wtedy dowiedziałbyś się, że najlepszym tanim programatorem do AVR na USB jest STK500v2, znalazłbyś Elebota, instruktaż robienia płytek drukowanych, najbardziej polecane sklepy w sieci (cyfronika do nich nie należy).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...