Tomy89 Listopad 21, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2011 Witam ponownie. Zakupiłem kamerkę Foscam i jak się okazało po jej rozebraniu, silniki mają po 5 kabelków :/ Czyli jest to silnik unipolarny. Teraz praktycznie projekt legł w gruzach... Powstała nowa koncepcja sterowania. Proszę o sprawdzenie i ewentualne uwagi. $regfile = "m32def.dat" $crystal = 8000000 Config Lcd = 16 * 2 Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.2 , Db5 = Portc.1 , Db6 = Portc.0 , Db7 = Portd.7 , E = Portc.3 , Rs = Portd.6 Cls Config Portb = Input Config Int2 = falling On Int2 silnik Enable Int2 Enable Interrupts Do Loop End silnik: cls If portb.1 = 1 Then lcd "prawo" elseif lcd "lewo" End If Return Zamieszczam również zdjęcie silnika znajdującego się w kamerze oraz schemat ideowy.
Bobby Listopad 21, 2011 Udostępnij Listopad 21, 2011 Dlaczego legł w gruzach? Według mnie prościej odczytać kierunek z pinów silnika unipolarnego (nie zmienia się polaryzacja, ponadto można było to wywnioskować po tym, że ULN tam siedzi), sterowanie pod względem elektronicznym również jest prostsze.
Tomy89 Listopad 21, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2011 Powiem szczerze że z każdą minutą coraz bardziej ogarniam temat i dochodzę to podobnego wniosku...Zgodnie z założeniami jedna nóżka ma 5V a reszta steruje tranzystorami...ten program co przedstawiłem oraz schemat (oczywiście dotyczą już właściwego silnika unipolarnego) są dobre na pierwszy rzut oka?
mog123 Listopad 21, 2011 Udostępnij Listopad 21, 2011 a ktoś może mi podpowie jak bez sterowania silnikiem krokowym a jedynie jego poruszaniem, odczytać jego ruch? na necie są gotowe rozwiązania ale nie mają opisu
Bobby Listopad 23, 2011 Udostępnij Listopad 23, 2011 mog123, na podstawie prądów wyindukowanych w cewkach? Gdzieś widziałem właśnie fajny opis, jak wykorzystać silnik krokowy w roli enkodera, nie wiem czy nie było to nawet na elektrodzie.
Tomy89 Listopad 23, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 23, 2011 Może ten temat pomoże: Odczyt ruchu silnika krokowego. uP atmega32 =>elektroda.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »