Skocz do zawartości

Odczytanie ruchu silnika krokowego

Pomocna odpowiedź

Witam ponownie.

Zakupiłem kamerkę Foscam i jak się okazało po jej rozebraniu, silniki mają po 5 kabelków :/ Czyli jest to silnik unipolarny.

Teraz praktycznie projekt legł w gruzach...

Powstała nowa koncepcja sterowania. Proszę o sprawdzenie i ewentualne uwagi.

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 8000000

Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.2 , Db5 = Portc.1 , Db6 = Portc.0 , Db7 = Portd.7 , E = Portc.3 , Rs = Portd.6
Cls

Config Portb = Input

Config Int2 = falling
On Int2 silnik
Enable Int2
Enable Interrupts

Do

Loop
End

silnik:
     cls                                     

If portb.1 = 1 Then
   lcd "prawo"      
     elseif lcd "lewo"
     End If

Return

Zamieszczam również zdjęcie silnika znajdującego się w kamerze oraz schemat ideowy.

20111121_171819.thumb.jpg.9dbcf84d9a29082448908d1d6cac57ee.jpg

20111121_1528438.thumb.jpg.7b9e28be4704a4d86a19d37b60d257a9.jpg

Dlaczego legł w gruzach? Według mnie prościej odczytać kierunek z pinów silnika unipolarnego (nie zmienia się polaryzacja, ponadto można było to wywnioskować po tym, że ULN tam siedzi), sterowanie pod względem elektronicznym również jest prostsze.

Powiem szczerze że z każdą minutą coraz bardziej ogarniam temat i dochodzę to podobnego wniosku...Zgodnie z założeniami jedna nóżka ma 5V a reszta steruje tranzystorami...ten program co przedstawiłem oraz schemat (oczywiście dotyczą już właściwego silnika unipolarnego) są dobre na pierwszy rzut oka?

a ktoś może mi podpowie jak bez sterowania silnikiem krokowym a jedynie jego poruszaniem, odczytać jego ruch?😋 na necie są gotowe rozwiązania ale nie mają opisu 😋

mog123, na podstawie prądów wyindukowanych w cewkach? Gdzieś widziałem właśnie fajny opis, jak wykorzystać silnik krokowy w roli enkodera, nie wiem czy nie było to nawet na elektrodzie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...