Skocz do zawartości

ARM + Linux = Raspberry Pi dla robotyki

gdm

Pomocna odpowiedź

Witajcie,

Jakiś czas temu natknąłem się na stronę projektu Raspberry Pi. Im dłużej o tym czytam newsów, tym bardziej nie mogę doczekać się premiery. Za tak niską cenę można mieć mini komputer z Linuksem do zastosowań w robotach, myślę tu o rozpoznawaniu obrazów + komunikacja w każdej praktycznie postaci. Zresztą na wielu stronach ludzie przytaczają niesamowite pomysły wykorzystania tego komputerka. Jakiś czas już programuję w Linuksie i jeśli zainteresowanie z waszej strony będzie duże tym projektem, to mogę napisać artykuły na forbot, a być może nawet kurs programowania pod tę platformę.

Poczytajcie o projekcie i wyraźcie opinie https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGZwSGQwV19XMlgwVUlDTnUtSE9nbFE6MQ.

Pozdrawiam

Ja jestem za. Bardzo chętnie przeczytałbym kurs na temat tego układu. Czytałem już o nim i z niecierpliwością oczekują listopada 🙂. No i mam nadzieje że będą wysyłać do Polski ;

Strona projektu http://www.raspberrypi.org/

wg informacji będą dwa modele po 25$ i 35$ wysyłane także poza Wielką Brytanię.

No bardzo atrakcyjna płytka embledded i ciekawe jak by sobie radziła z przetwarzaniem obrazu:D Jakaś dodatkowo baza danych dobre AI i mam Terminatora heheh 🙂 a tak do tematu dobrych tutoriali nigdy za wiele a co do samej płytki coś ciężko mi wieżyc ze tak mało bd to kosztować pewnie w polsce bd już kosztować jakieś 450pln ;/

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Myślę, że należy poczekać, aż płytka będzie w fazie produkcyjnej. Z dostępnością i ceną w Polsce nie martwiłbym się aż tak. Po pierwsze założenia fundacji, która tworzy Raspberry Pi, zapewniają w pewnym sensie ogólną dostępność i niska cenę zestawu. Po drugie żyjemy w takich czasach, w których bardzo łatwo kupić coś przez internet (weźmy np. sklep HobbyKing z Hong Kongu).

Co do możliwości układu to proponuję pobieżnie przeanalizować dokumentację do użytego tam procesora. Sama szybkość taktowania rdzenia zapewnia już wystarczającą moc obliczeniową dla wielu zastosowań, a dodatkowo procesor posiada pewne wbudowane sprzętowe kontrolery odciążające go.

Płytka jest już w sprzedaży, nawet zakupiłem jedną. Czy ktoś z forumowiczów także jest posiadaczem maliny i ma plany wykorzystania jej w formie sterownika dla robota?

Ja byłbym zainteresowany instrukcją uruchomienia UART na którymś z pinów na płytce tak, aby był sterowany jak port szeregowy w Linuksie.

GPIO w RPi ma możliwość obsługi portu RS232, dokładny opis złącza jest

tutaj. Daleko tam do instrukcji, ale to już coś na początek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.