Skocz do zawartości

Linefollower Attiny2313

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Powracam do pomysłu budowy linefollwera. Uparłem się na Attiny2313 i stąd komparatory oddzielnie. 8 czujników CNY70:

Płyta główna:

mC Attiny2313

mostek L293D

Zasilanie lipol 2S (może 3S ale nie wiem czy silniki pociągną) - Na silniki bezpośrednio na resztę przez stabilizator 7805.

Silniki: HL149 z alle ( LINK ) Tylko nie wiem czy 220 czy 115rpm. Nie wiem też jakiej wielkości koła należałoby dobrać?

Dalej wyjście na płytkę z 2 komparatorami:

komparatory: LM324 (może lepiej coś innego zastosować?)

Diody mają na celu pomoc w 'strojeniu'. Chciałbym aby zapalały się gdy odpowiedni czujnik 'widzi' pod sobą linię. Dobrze podłączone?

Płytka z czujnikami:

Wejścia VCC i GND celowo zamienione bo wyjście chcę przylutować od drugiej strony niż czujniki.

Czekam na konstruktywną krytykę 😉

Zrobiłem również PCB. Warstwa bottom będzie raczej po prostu kilkoma kabelkami. Nie wiem jaka powinna być odległość między czujnikami linni. Może ktoś w końcu coś podpowie?

Warstwa bottom będzie raczej po prostu kilkoma kabelkami.

Chodziło ci raczej o warstwę Top.

Co do polygona, który masz na płytce to szczerze nie sądzę abyś dał radę wykonać w domu taką płytkę. Przy metodzie żelazkowej wszystko ci się zleje, za mała jest odległość pomiędzy ścieżkami a polygonem.

Odległość pomiędzy czujnikami zależy od prędkości i płynności ruchów jakie chcesz uzyskać. Generalnie im mniejsze odległości tym robot dokładniej widzi linię, porusza się po niej płynniej, ale i tak dużo zależy od twojego zaawansowania w pisaniu programów do lfrów. Jeśli nie będziesz potrafił wykorzystać czujników w odpowiedni sposób to żadne ustawienie ci nie pomoże jechać szybciej.

Chodziło ci raczej o warstwę Top.

Dokładnie. Moja pomyłka.

Co do polygona, który masz na płytce to szczerze nie sądzę abyś dał radę wykonać w domu taką płytkę.

No myślę, że mogę spróbować. Wcześniej w ramach testów robiłem:

Nie pamiętam dokładnie, ale w odległości dużych różnic nie było, a wyszła:

Sama płytka nie została wykorzystana, bo miała błędy w schemacie. Wszystkie połączenia jednak sprawdziłem miernikiem i było spoko.

dużo zależy od twojego zaawansowania w pisaniu programów do lfrów.

Nie mam żadnego, jednak wcześniej pisałem dużo programów (w C, PHP, Javie, Ruby) na komputerze i chcę otrzymać lf'a, żebym mógł trochę protestować i żeby konstrukcja mnie nie ograniczała. W planach na pewno PID.

Jakieś merytoryczne błędy co do samych schematów?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...