Skocz do zawartości

Zasilanie robota

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Projektuje robota z napędem 4x4 gdzie napęd przenoszony jest od dwóch silników DC o takich własnościach:

Znamionowe napięcie zasilania [V] 12

Znamionowe natężenie prądu [A] 1,9

Prąd startowy [A] 7,8

Moc silnika [W] 15

Nie mam zielonego pojęcia jak dobrać zasilanie do niego. Jak obliczyć wymaganą pojemność takiego akumulatora, żeby robot był w stanie pracować ok 1h. Druga kwestia to jak dobrać akumulator pod względem napięcia. Widziałem akumulatory żelowe 12 V o pojemności 3,2Ah i masie 1,17kg. Jednakże gabaryty mnie trochę przerażają- i dalej nie wiem co z pojemnością. Czy jest możliwe jakieś rozwiązanie z akumulatorkami, li-ion albo li-pol?

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam!

Pierwsze pytanie, jakie wymiary będzie miał robot i do czego będzie służył, jaka jest jego docelowa waga. Bo mocno obciążone silniki będą potrzebowały innego zasilania a obciążone w granicach normy projektowej będą potrzebowały innego zasilania.

A o obliczaniu pojemności akumulatora to na wujku google już napisano kroniki.... To nie jest serwis na którym podają ci wszystko jak na tacy. My pomagamy odnaleźć się w całym tym bajzlu nazywanym elektroniką. Ale podstawa to szukanie we własnym zakresie.

• Lubię! 1

Policzyłem to w taki sposób:

15W/12V=1,25A

2Ah/1,25A=1,6h

Dobrze to jest policzone? Wynikałoby z tego że potrzebuje jedynie połączyć odpowiednią ilość akumulatorków li-ion o pojemności 2AH żeby osiągnąć wartość napięcia 12V.

Ma być to robot wykorzystywany w celu rozpoznania pewnego obszaru terenu ( ma wjechać - zobaczyć co się dzieje i wyjechać). Jego masa ma wynosić ok 5kg a wymiary to ok 330x200x110.

Dobrze policzyłeś.

A więc robot będzie miał zamontowaną kamerkę z nadajnikiem(w przypadku bezprzewodowego przesyłu obrazu) do cała elektronika sterująca. To są kolejne odbiorniki energii z akumulatora, które musisz uwzględnić przy dobieraniu zasilania.

15W... niby dają rade, ale to zależy od wielu czynników. Jakie będzie podłoże po którym robot ma się poruszać, jakie koła(średnica i ich szerokość) będą zamontowane. Jeśli koła będą zbyt duże to przy takim obciążeniu platforma ci nie drgnie z miejsca.

Pomyśl najpierw nad całą mechaniką, elektroniką i wtedy gdy będziesz miał już jakieś bardziej rozbudowane założenia projektowe, zgłoś się na forum i jeśli będzie to w naszej mocy to pomożemy.

Obliczenia pradu to teoria, ktora jak wiadomo od praktyki sie rozni. Najlepiej zmierzyc prad pobierany przez silnik pod obciazeniem. I rzecz jasna pomnozyc przez 2 bo 2 silniki. W moim robocie 2 silniki napedowe zabezpieczone bezpiecznikami po 6,3 A nie ciagna wiecej niz okolo 12 A. Teoretycznie akumulator 12 Ah powinien wystarczyc na 1 h. Tymczasem po pol godziny ledwo jezdzi. Rozbudowana elektronika to jedno, a pojemnosc 12Ah okreslona dla rozladowania pradem 20-godzinnym to druga sprawa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...