Skocz do zawartości

Przełożenie ,czyli jak zrobić coś z niczego ?

mamteflow

Pomocna odpowiedź

Witam jako iż jestem nowym użytkownikiem tego forum , chciał bym wszystkich gorąco i serdecznie przywitać . Przeszukując forum, ten dział wydał mi się najodpowiedniejszym , bynajmniej tak stwierdziłem rejestrując się na forum 😃 w końcu pierwszego posta chyba nie wolno napisać w jakimś dziale expertów , czy mistrzów zen . Zjawiam się z jak że iż ważnym pytaniem dotyczącym przełożenia , gdyż bardzo zainspirowała mnie robotyka i chciał bym rozwijać się ku temu kierunkowi . Przeglądając szufladę znalazłem kilka niezbędnych częsci do powstania napędu kiegokolwiek pojazdu poruszającego się po podłożu

tuż to właśnie to co zdjęcie przedstawia :

opisałem może i troszkę chaotycznie ale starałem się wypisać wszystkie informacje niezbędne do powstania jak najlepszego napędu do przyszłego kiegolowiek pojazdu sterowanego bez użycia kabla 😃(pewnie zastanawiają was te dwa żółte plusy nad zębatkami otóż to tylko te dwie zębatki pasują na wał silnika (i tak nie obejdzie się bez odrobiny kleju) więc proszę aby kierować się też tymi zębatkami jako tymi pierwszymi na wale) a tutaj pierwszy projekt który został przerwany http://desmond.imageshack.us/Himg843/scaled.php?server=843&filename=projekt1l.png&res=medium

przełożenie było zbyt małe i w trakcie właśnie znalazłem dodatkowe 'zęby' którymi to mam zamiar się aktualnie posłużyć . No więc teraz chciał bym wszystkim wytrwałym podziękować za dotarcie do pytania które odnosi się do właściwego przełożenia aby pojazd niebył za szybki a ni za bardzo "cipkowaty" i nie zatrzymywała go byle pajda na ziemi .

No więc pytanie jest następujące : Czy spoglądając na te zdjęcie jesteście wstanie powiedzieć w jakiej kolejności najlepiej połączyć zębatki aby dawały najlepsze rezultaty liczę na średnia prędkość i troszeczkę mocy w zanadrzu z góry dziękuję i pozdrawiam

Krzysztof

ps"silnik + aku = wkrętarka jak trzeba będzie to poszukam jaki to był model"

edit@

co myślicie o tym projekcie

przełożenie wygląda mniej więcej w taki sposób (podaje po kolei od zębatki atakującej (ilosc zebów):

14,62

36,32,28

uzyskujemy przełożenie bodajże 5;1 czy takie rozwiązanie ma szanse się spisać ?

Użyj po prostu najmniejszej zębatki na wał, a największej na oś kół/koła. Kazda kolejna zębatka to utrudnienie i niekoniecznie ulepszenie - poczytaj trochę tutaj https://www.forbot.pl/forum/topics20/mechanika-przekladnie-mechaniczne-vt2155.htm

Pamiętaj też, że w taki sposób twój przyszły robot będzie jezdził tylko do przodu/tyłu. Najłatwiejszym sposobem jest użycie dwóch niezależnych napędów na 2 koła ( coś jak w czołgu - skręcasz, gdy kolo po jednej stronie jest zatrzymane, lub nawet kręci się do tyłu, a po drugiej stronie kręci się do przodu). Nie wiem czy nie lepszym pomysłem jest użycie gotowych zestawów silnik+przekładnia - takie rzeczy można dostać już od 15zł/szt - np. na allegro pod hasłem silnik hl149 -

( nawet od 10zł, jeśli zainteresujesz się przerobionymi mikro-serwami https://www.forbot.pl/forum/topics20/mechanika-serwa-modelarskie-w-robotyce-amatorskiej-kompendium-vt3902.htm )

witam dziękuję za odpowiedz , dzisiaj znalazłem na stryszku pojazd z napędem 4x4 tylko że koła pracowały jednakowo ... bez skrętów nie wiem kto wymyślił ta zabawkę ale po modyfikacji powstało takie oto "cóś"

czy myślicie że te zębatki dadzą sobie radę , czy może lepiej wyrzucić na śmietnik 😃?

znalazłem również atakującą zębatkę (10 zębów) aktualnie jest na wale , co daje mi przełożenie równe 6,2 . Jest sens montować to wszystko razem tak jak na zdjęciu?

ps" na obudowie od wkrętarki (dawcy silnika) znalazłem informacje że niby w minutę wykonuje 120 obrotów , czy jest może jakaś możliwość dzięki tej informacji obliczenia obrotów silnika ? mam wszystkie zębatki z tej że wkrętarki więc mogę policzyć zęby jak trzeba tylko zastanawiam się jak to obliczyć bo tam są 2x 3 zębatki które kręcą się w okręgu , czy może wystarczy policzyć zęby jednej z zębatek kręcących się w środku i tej rurki z ząbkami , podzielić przez siebie , uzyskam wtedy przełożenie i pomnożyć to przez obroty wkrętarki (120) czy się tak nie da ; > ? z góry dziękuję

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.