Skocz do zawartości

Pomoc przy napisaniu programu do trzech czujników ds18b20.

pawel147

Pomocna odpowiedź

Witam.

Tak jak w temacie mam problem z kodem do trzech czujników ds18b20. Jeżeli chodzi o jeden czujnik to wiem jak to zrobić. Czujniki są podłączone przez magistralę 1 wire i na wyświetlaczu będą wyświetlane trzy temperatury. Szukałem w internecie podobnych tematów, ale kody były w Bascomie, a ja potrzebuje w C. Po przeczytaniu tych kodów w bascomie wyciągnąłem z nich najważniejsze informacje, czyli jak to ma mniej więcej wyglądać. A więc : inicjalizacja, wyszukanie wszystkich czujników, ustalenie ID czujników, komendy ROM , komendy funkcyjne - odczyt danych, wyświetlenie na LCD. Jak wyświetlić na LCD to wiem. Głownie chodzi mi o część wyszukania i ustalenia ID czujników.

Proszę o pomoc.

W 5 części kursu jest przykład z ds18b20 i wyświetlaczem lcd, ale jest tam tylko kod dla jednego czujnika. Nie ma przykładu z większą ilością czujników, ponieważ jak to autor sam napisał jest to temat na oddzielny artykuł. I tu się z nim zgodzę bo w cale nie jest to takie łatwe- jak dla mnie 🙂 .

A więc : inicjalizacja, wyszukanie wszystkich czujników, ustalenie ID czujników, komendy ROM , komendy funkcyjne

Odczytanie kodu ROM z układu jest możliwe, gdy na linii jest tylko jeden układ. Gdy jest kilka układów, niemożliwe jest odczytanie kodu ROM. Odczytujesz instrukcją: READ ROM (0x33)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Odczytanie kodu ROM z układu jest możliwe, gdy na linii jest tylko jeden układ. Gdy jest kilka układów, niemożliwe jest odczytanie kodu ROM. Odczytujesz instrukcją: READ ROM (0x33)

Po pierwsze:

READ ROM- jest to jedna z komend ROM

Odczytujesz instrukcją: READ ROM (0x33)

Po drugie:

READ ROM- Komenda ta może byc użyta tylko w wypadku istnienia jednego układu Slave na magistrali 1-Wire.

Po drugie:

READ ROM- Komenda ta może byc użyta tylko w wypadku istnienia jednego układu Slave na magistrali 1-Wire.

I tak też napisałem:

Odczytanie kodu ROM z układu jest możliwe, gdy na linii jest tylko jeden układ.

Poczytaj to, bo być może tutaj jest odpowiedź na Twoje pytanie:

http://gdlpogoda.republika.pl/works/1Wire.pdf

Być może źle Cię zrozumiałem.

Dzięki za link trochę pomógł, ale w moim projekcie temperatury mają być stale wyświetlane bez wybierania czujnika.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.