pawel147 Napisano Marzec 10, 2012 Udostępnij Napisano Marzec 10, 2012 Witam. Tak jak w temacie mam problem z kodem do trzech czujników ds18b20. Jeżeli chodzi o jeden czujnik to wiem jak to zrobić. Czujniki są podłączone przez magistralę 1 wire i na wyświetlaczu będą wyświetlane trzy temperatury. Szukałem w internecie podobnych tematów, ale kody były w Bascomie, a ja potrzebuje w C. Po przeczytaniu tych kodów w bascomie wyciągnąłem z nich najważniejsze informacje, czyli jak to ma mniej więcej wyglądać. A więc : inicjalizacja, wyszukanie wszystkich czujników, ustalenie ID czujników, komendy ROM , komendy funkcyjne - odczyt danych, wyświetlenie na LCD. Jak wyświetlić na LCD to wiem. Głownie chodzi mi o część wyszukania i ustalenia ID czujników. Proszę o pomoc.
mario246 Marzec 10, 2012 Udostępnij Marzec 10, 2012 Zapoznaj się z kursem C dla avt który jest tutaj, bodajże w 4 części jest obsługa tego czujnika na lcd.
pawel147 Marzec 10, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 10, 2012 W 5 części kursu jest przykład z ds18b20 i wyświetlaczem lcd, ale jest tam tylko kod dla jednego czujnika. Nie ma przykładu z większą ilością czujników, ponieważ jak to autor sam napisał jest to temat na oddzielny artykuł. I tu się z nim zgodzę bo w cale nie jest to takie łatwe- jak dla mnie .
bartek1333 Marzec 10, 2012 Udostępnij Marzec 10, 2012 A więc : inicjalizacja, wyszukanie wszystkich czujników, ustalenie ID czujników, komendy ROM , komendy funkcyjne Odczytanie kodu ROM z układu jest możliwe, gdy na linii jest tylko jeden układ. Gdy jest kilka układów, niemożliwe jest odczytanie kodu ROM. Odczytujesz instrukcją: READ ROM (0x33)
pawel147 Marzec 10, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 10, 2012 Odczytanie kodu ROM z układu jest możliwe, gdy na linii jest tylko jeden układ. Gdy jest kilka układów, niemożliwe jest odczytanie kodu ROM. Odczytujesz instrukcją: READ ROM (0x33) Po pierwsze: READ ROM- jest to jedna z komend ROM Odczytujesz instrukcją: READ ROM (0x33) Po drugie: READ ROM- Komenda ta może byc użyta tylko w wypadku istnienia jednego układu Slave na magistrali 1-Wire.
bartek1333 Marzec 10, 2012 Udostępnij Marzec 10, 2012 Po drugie: READ ROM- Komenda ta może byc użyta tylko w wypadku istnienia jednego układu Slave na magistrali 1-Wire. I tak też napisałem: Odczytanie kodu ROM z układu jest możliwe, gdy na linii jest tylko jeden układ. Poczytaj to, bo być może tutaj jest odpowiedź na Twoje pytanie: http://gdlpogoda.republika.pl/works/1Wire.pdf
pawel147 Marzec 11, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 11, 2012 Być może źle Cię zrozumiałem. Dzięki za link trochę pomógł, ale w moim projekcie temperatury mają być stale wyświetlane bez wybierania czujnika.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »