Skocz do zawartości

Szybkie pytanie a propos serwa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

kupiłem ze strony Conrad.pl serwo Modelcraft 4519, Premium Line RC-Car. Problem polega na tym, że serwo pomimo, iż jest świeżo wyjęte z pudełka, w ogóle nie chce mi ruszyć. Podpinam do niego zasilanie i sygnał, który rusza innymi serwami, natomiast to nawet nie drgnie. Serwo jest padnięte czy coś źle robie? Zasilanie i sygnał podłączam dobrze, bo sprawdzałem 7 razy.

z góry dzięki i pozdrawiam

Problem polega na tym, że serwo pomimo, iż jest świeżo wyjęte z pudełka, w ogóle nie chce mi ruszyć.

Podpinam do niego zasilanie i sygnał, który rusza innymi serwami, natomiast to nawet nie drgnie.

Serwo jest padnięte czy coś źle robie?

Zasilanie i sygnał podłączam dobrze, bo sprawdzałem 7 razy.

Inne moje auta jeżdżą.

Ale to nowe nawet nie drgnie, nalałem benzyny - auto jest padnięte, czy ja coś źle robię?

Akumulator jest podłączony dobrze, bo sprawdzałem 7 razy.

Schemat

Kod:

#include <avr/io.h> 
#include <util/delay.h> 

int main() 
{ 
   DDRB = 0xFF; 
int i=0;

TCCR1A |= (1<<COM1A1) | (1<< WGM11) ; // Set up timer/mode 

TCCR1B |=   (1<<WGM13)|(1<<WGM12)|(1<<CS11) ; //prescaler na 8 

ICR1  = 20000;// Dla kwarcu 16MHz 
OCR1A =  300;

while(1) 
   { 

OCR1A =  1000;
     _delay_ms(1000);
	OCR1A = 2000;
	_delay_ms(1000);

} 
}

Jak już mowilem, kod działał na innych serwach bez problemu. Nie wiedziałem gdzie w bibliotece eagla jest cos na ksztalt serwa, stąd ten paskudny prostokąt.

Dwa krótkie pytania:

Czy masz możliwość podłączenia innego serwa do tego urządzenia i sprawdzenia czy inne działają? Jeżeli tak to zrób to powiedz czy inne serwo działa.

Czy to ewentualne drugie serwo jest tego samego modelu co to z którym masz problemy czy to inny model?

A co do programu to jeżeli dobrze liczę to przy kwarcu 16MHz i preskalerze przez 8 powinieneś wpisać do ICR1 40000. Wartość wpisana do OCR1A = 300 daje nam chyba 150us co raczej będzie poniżej minimalnego progu serwa choć mogę się mylić bo nie znam tego modelu.

Schematu zasilacza niestety nie posiadam i nie znam, jest to zasilacz A.C. - D.C. regulowany od 3-12V, prad wyjscia 500mA.

Temat o zakloceniach za chwile sobie przeanalizuje, dzieki. Natomiast sprawa sprowadza sie do podpiacia "czegos" pod reser? Będę wdzięczny za podpowiedź czy to coś miałoby byc,heh.

Rezystor podpiety, niestety mojego problemu z martwym serwem nie rozwiazuje. Probowalem rozmaite wartości OCR1A, rozne kombinacje prescalera z ICR1 i nic...

Rezystor podpiety, niestety mojego problemu z martwym serwem nie rozwiazuje. Probowalem rozmaite wartości OCR1A, rozne kombinacje prescalera z ICR1 i nic...

Ale czy inne serwo pracuje normalnie w tej konfiguracji?

Ale czy inne serwo pracuje normalnie w tej konfiguracji?

Sory, przeoczyłem Twój wcześniejszy post. Tak, mam dwa miniserwa, inne modele, ale tej samej firmy, które przy takim schemacie i programie działają.

• 3 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...