kram Napisano Marzec 13, 2012 Udostępnij Napisano Marzec 13, 2012 Witam, kupiłem ze strony Conrad.pl serwo Modelcraft 4519, Premium Line RC-Car. Problem polega na tym, że serwo pomimo, iż jest świeżo wyjęte z pudełka, w ogóle nie chce mi ruszyć. Podpinam do niego zasilanie i sygnał, który rusza innymi serwami, natomiast to nawet nie drgnie. Serwo jest padnięte czy coś źle robie? Zasilanie i sygnał podłączam dobrze, bo sprawdzałem 7 razy. z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Masy oczywiście są połączone razem? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kram Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Zasilacza i serwa? tak. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Zasilacza i generatora PWM Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
kram Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 PWM generuje z atmegi8, jest ona oczywiscie podlaczona do wspolnej masy, razem z zasilaczem i serwem Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dondu Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Problem polega na tym, że serwo pomimo, iż jest świeżo wyjęte z pudełka, w ogóle nie chce mi ruszyć.Podpinam do niego zasilanie i sygnał, który rusza innymi serwami, natomiast to nawet nie drgnie. Serwo jest padnięte czy coś źle robie? Zasilanie i sygnał podłączam dobrze, bo sprawdzałem 7 razy. Inne moje auta jeżdżą. Ale to nowe nawet nie drgnie, nalałem benzyny - auto jest padnięte, czy ja coś źle robię? Akumulator jest podłączony dobrze, bo sprawdzałem 7 razy. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kram Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Schemat Kod: #include <avr/io.h> #include <util/delay.h> int main() { DDRB = 0xFF; int i=0; TCCR1A |= (1<<COM1A1) | (1<< WGM11) ; // Set up timer/mode TCCR1B |= (1<<WGM13)|(1<<WGM12)|(1<<CS11) ; //prescaler na 8 ICR1 = 20000;// Dla kwarcu 16MHz OCR1A = 300; while(1) { OCR1A = 1000; _delay_ms(1000); OCR1A = 2000; _delay_ms(1000); } } Jak już mowilem, kod działał na innych serwach bez problemu. Nie wiedziałem gdzie w bibliotece eagla jest cos na ksztalt serwa, stąd ten paskudny prostokąt. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
davidpi Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Dwa krótkie pytania: Czy masz możliwość podłączenia innego serwa do tego urządzenia i sprawdzenia czy inne działają? Jeżeli tak to zrób to powiedz czy inne serwo działa. Czy to ewentualne drugie serwo jest tego samego modelu co to z którym masz problemy czy to inny model? A co do programu to jeżeli dobrze liczę to przy kwarcu 16MHz i preskalerze przez 8 powinieneś wpisać do ICR1 40000. Wartość wpisana do OCR1A = 300 daje nam chyba 150us co raczej będzie poniżej minimalnego progu serwa choć mogę się mylić bo nie znam tego modelu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kram Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Schematu zasilacza niestety nie posiadam i nie znam, jest to zasilacz A.C. - D.C. regulowany od 3-12V, prad wyjscia 500mA. Temat o zakloceniach za chwile sobie przeanalizuje, dzieki. Natomiast sprawa sprowadza sie do podpiacia "czegos" pod reser? Będę wdzięczny za podpowiedź czy to coś miałoby byc,heh. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Natomiast sprawa sprowadza sie do podpiacia "czegos" pod reser? Pod RESET powinno się podpiąć rezystor ok. 10k do VCC. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kram Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Rezystor podpiety, niestety mojego problemu z martwym serwem nie rozwiazuje. Probowalem rozmaite wartości OCR1A, rozne kombinacje prescalera z ICR1 i nic... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
davidpi Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Rezystor podpiety, niestety mojego problemu z martwym serwem nie rozwiazuje. Probowalem rozmaite wartości OCR1A, rozne kombinacje prescalera z ICR1 i nic... Ale czy inne serwo pracuje normalnie w tej konfiguracji? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kram Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Ale czy inne serwo pracuje normalnie w tej konfiguracji? Sory, przeoczyłem Twój wcześniejszy post. Tak, mam dwa miniserwa, inne modele, ale tej samej firmy, które przy takim schemacie i programie działają. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
urys88 Lipiec 1, 2012 Udostępnij Lipiec 1, 2012 Czy autor rozwiązał problem z serwem?? Kupiłem ten sam model i również nie mogę dojść dlaczego nie działa. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź