Usharn Napisano Kwiecień 12, 2012 Udostępnij Napisano Kwiecień 12, 2012 Roboty potrafią poruszać się w różnoraki sposób. Są takie, które jeżdżą, chodzą, biegają, czy nawet latają. Roboty, które skaczą są jednak rzadkością - dlatego też najnowszy robot z Boston Dynamics jest tak interesujący. Sand Flea jest projektowany już od paru lat, ale dopiero teraz można zobaczyć, co to maleństwo potrafi. Pomysł na takiego "skoczka" nie jest świeży - Precision Urban Hopper (wynik wspólnej pracy Sandia National Labs i Boston Dynamics z 2009) również potrafił skakać, robił to jednak w inny sposób. Sand Flea skacze dopiero, gdy się zatrzyma, podczas gdy PUH skakał w trakcie ruchu. Jak dokładnie Sand Flea skacze, widać na zamieszczonym poniżej filmiku: Skoki wykonywane przez Sand Flea są nie tylko wysokie (bez problemu potrafi on przeskoczyć 10-metrową przeszkodę), ale i precyzyjne : potrafi on wskoczyć przez okno na pierwsze piętro. Tłok, dzięki któremu skoki te są możliwe, jest zasilany dwutlenkiem węgla. Jedno napełnienie starczy na około 25 skoków. Swe umiejętności Sand Flea miałby wykorzystywać np. w Afganistanie, jako robot zwiadowczy. Jedynym problemem w tym jest stabilność podczas skoku - kamerka zamieszczona na robocie musi przecież dać jak najostrzejszy obraz - ale uzyskanie ostrości może być ciężkie, gdy robot wykona salto. Choć przecież pomysł na utrzymanie stabilności już jest - wystarczy dać mu ogon... Źródło : spectrum.ieee.org Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MatManiak Kwiecień 12, 2012 Udostępnij Kwiecień 12, 2012 Nie wiem dlaczego spectrum.ieee.org pisze o 10 metrach, jak wg specyfikacji robota na bostondynamics.com robot potrafi skakać 8 metrów w górę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
press2313 Kwiecień 13, 2012 Udostępnij Kwiecień 13, 2012 8 czy 10 ważne że skacze, całkiem precyzyjnie. 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Kwiecień 13, 2012 Udostępnij Kwiecień 13, 2012 Przy konstrukcji dla wojska wątpię, żeby 2m były nieważne. Dosyć duża ta "granica błędu" i powinno się to sprostować. Wysyłanie sprzętu na wojnę, w którym nie wiadomo jakie ma osiągi, może się trochę równać z beta-testami. Wydaję mi się, że wojsko słynie z precyzji i tak powinno pozostać 😉 Tak czy siak robot mi się strasznie spodobał. Bardzo fajnie rozwiązana metoda skoku. Szczególnie zainteresowała mnie dokładność i żywotność tej konstrukcji. Na pierwszy rzut oka wygląda jakby miał się rozlecieć po kilku skokach (przynajmniej dla mnie) 🤣 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Usharn Kwiecień 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 13, 2012 Szczególnie zainteresowała mnie dokładność i żywotność tej konstrukcji. Na pierwszy rzut oka wygląda jakby miał się rozlecieć po kilku skokach (przynajmniej dla mnie) 🤣 No, w końcu pchła też jest niepozorna - ale gdyby ludzie skakali jak pchły, to mogliby przeskoczyć WTC 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kreator Kwiecień 14, 2012 Udostępnij Kwiecień 14, 2012 Ciekawe jak szybko może się poruszać np. po pisku lub nierównym terenie. Ja na pierwszy rzut oka to myślałem że przy skoku z tego budynku to te kółka pójdą w strzępy 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
press2313 Kwiecień 14, 2012 Udostępnij Kwiecień 14, 2012 Przy konstrukcji dla wojska wątpię, żeby 2m były nieważne. Dosyć duża ta "granica błędu" i powinno się to sprostować. Myślę że to nie "granica błędu" a wypełnienie buteleczki CO2. 🙂 Pierwszy skok na te samej buteleczce zawsze może być najsilniejszy, później gdy ciśnienie spada, skoki są coraz słabsze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »