Skocz do zawartości

Grzejący się stabilizator przy zasilaniu z programatora

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Wykonałem płytkę pod robota line follower i przy próbie podłączenia zasilania z programatora stabilizator mocno się grzeje, lecz wszystko działa. Grzeje się do tego stopnia, że przy dotknięciu go można się oparzyć. Stabilizator to standardowo 7805.

Być może schemat jest nie poprawny?

Pozdrawiam

Kondensator podłączony mam prawidłowo, tylko na schemacie jest źle. Nie wiem co z tym rezystorem mi się porobiło, ale to może być powodem grzania się? Mostek nie zadziała przy takim podłączeniu?

Kondensator podłączony mam prawidłowo

?

Nie wiem co z tym rezystorem mi się porobiło, ale to może być powodem grzania się?

To powodem grzania raczej nie będzie ale uC nie ma prawa działać.

Mostek nie zadziała przy takim podłączeniu?

Nie zadziała bo najprościej mówiąc podajesz sygnał tam gdzie to mostek powinien go podawać, a silnik oczekuje sygnału tam gdzie także oczekuje go mostek.

Może masz zwarcie na płytce - mikro grudka cyny pomiedzy padami, wyczyść płytkę twardym pędzelkiem.

Miernik przy czymś takim nie reaguje, ale zwarcie jest.

Podłączyłem poprawnie i dalej się grzeje. Wszystko poza tym jest dobrze, mikrokontroler działa itp, tylko ten grzejący się stabilizator. Może on ma się tak grzać?

Nie odpowiedziałeś mi na jedno kluczowe pytanie:

A odłączasz zewnętrzne zasilanie?
Może on ma się tak grzać?

Nie powinien się grzać do tego stopnia że aż parzy. Chyba ze bierzesz z niego więcej prądu niż możesz ale to się nie tyczy zasilania z programatora.

Jasne, że odłączam. Zauważyłem, że jak podłączam zasilanie normalnie to nie działa nic, a jak leci z programatora to jest ok, z tym, że się grzeje stabilizator.

Czym zasilasz stabilizator, jakie napięcie na masz na wyjściu, czy masz możliwośc pomiaru prądu jaki pobiera układ? Jeszcze jedno, rozumiem ze nie połączyłeś czujników z komparatorami?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...