magicmarcus Napisano Wrzesień 5, 2008 Udostępnij Napisano Wrzesień 5, 2008 Mam pytanko: jak z akumulatora modelarskiego (4200mAh) 7,2V (8,6V zaraz po naładowaniu) uzyskać 6V do zasilania 8 serw? Jedno serwo ciągnie bez obciążenia jakieś 250-300mA, z pełnym obciążeniem jeszcze nie sprawdzałem. Macie jakieś pomysły?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Wrzesień 5, 2008 Udostępnij Wrzesień 5, 2008 magicmarcus, poszukaj o przetwornicach impulsowych. Niestosowałem jeszcze tego dlatego nie jestem w stanie dokładniej nic powiedziec. A co do stabilizatora to byś musiał sobie zrobic albo na LM317/350 albo coś z op ampem. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Wrzesień 5, 2008 Udostępnij Wrzesień 5, 2008 Najlepiej to zmierzyć napięcie przez ADC i na tej podstawie wyliczyć PWM, które pójdzie na MOSFET'a, by uzyskać wartość skuteczną napięcia, na poziomie 6V, do tego dodasz kondensator na wyjściu. Możesz także regulować sobie napięcie zasilania w programie. Najprościej, to użyć stabilizatora LDO i "doładować" go tranzystorem. Dzielnik napięcia się do tego w ogóle nie nadaje, a LM317 ma za duże napięcie drop-out. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
magicmarcus Wrzesień 6, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 6, 2008 Dzięki. Najprościej, to użyć stabilizatora LDO i "doładować" go tranzystorem. Mógłbyś rozwinąć powyższą myśl?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Gość Wrzesień 6, 2008 Udostępnij Wrzesień 6, 2008 Przed stabilizatorem LM2941 dołącz szeregowo rezystor. Do tego dobierz jakiś tranzystor PNP. Emiter tego tranzystor dołącz do zasilania(przed rezystorem), bazę między rezystorem a stabilizatorem, a kolektor do wyjścia stabilizatora. [edit] Zapomniałem dodać: rezystor daj 1Ohm 0,5W. [edit2] Ten tranzystor powinien być przystosowany, że pociągnąć serwa pod pełnym obciążeniem, czyli 10A. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
magicmarcus Wrzesień 7, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 7, 2008 Coś takiego?? A jakieś kondensatory są potrzebne? I rozumiem, że przy takim układzie IC1 reguluje napięcie,a ten duży prąd płynie przez tranzystor? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Wrzesień 7, 2008 Udostępnij Wrzesień 7, 2008 Tak dokladnie coś takiego. PS. Takiej metody można używac z większością stabilizatorów 3-y końcówkowych. 😉 PSS. Gdy dodasz jeszcze do tego układu dwa tranzystory jeden NPN drugi PNP i trzy rezystory to będziesz miałzasilacz z zabezpieczeniem nadprądowym 😉. PSSS. Niewiem poco pisałem PSS ale napisałem xD Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
magicmarcus Wrzesień 7, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 7, 2008 Znalazłem info, że ten stabilizator jest regulowany (nawet lepiej bo wraz ze spadkiem napięcia mógłbym obniżać Vout). tyle, że on nie jest trzy końcówkowy: . Nada się taki do zastosowania w naszym zasilaczu?? A stabilizatora ldo nieregulowanego 6V coś nie mogę znaleźć. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Wrzesień 7, 2008 Udostępnij Wrzesień 7, 2008 Nada się taki do zastosowania w naszym zasilaczu?? Gdyby sie nie nadawał, to bym go nie polecił. A stabilizatora ldo nieregulowanego 6V coś nie mogę znaleźć. Dlatego poleciłem regulowany. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
magicmarcus Wrzesień 7, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 7, 2008 Gdyby sie nie nadawał, to bym go nie polecił. Dlatego poleciłem regulowany. Ahh. Podpowiedzcie jeszcze tylko jaki najlepiej dać tranzystor (może macie już jakiś sprawdzony)? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Wrzesień 7, 2008 Udostępnij Wrzesień 7, 2008 Wejdź na elenota.pl i ściąg notę do LM2941 - to nie takie proste jak narysowałeś, bo LM2941 ma 5 pinów 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
magicmarcus Wrzesień 9, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 9, 2008 A taki układ:?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Wrzesień 9, 2008 Udostępnij Wrzesień 9, 2008 Wygląda poprawnie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
magicmarcus Wrzesień 11, 2008 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 11, 2008 A jaki tranzystor wstawić?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Wrzesień 13, 2008 Udostępnij Wrzesień 13, 2008 Jak na pełnym obciążeniu, serwo ciągnie, mniej niż 1A to może być BD650, ale najlepiej daj takie 2 i będzie ok. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »