Skocz do zawartości

Atmega8 a I2C, kwestia podłączenia linii

TomekT

Pomocna odpowiedź

Witam ponownie,
prosiłbym o rozwianie wątpliwości i podpowiedź jak to jest z podłączeniem linii I2C do atmegi8, a mianowicie wg książki pana Marcina Wiązani "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku bascom" linie SCL i SDA mogą być przypisane do dowolnych portów uC, natomiast w dokumentacji widzę, że tylko piny 27 i 28 (czyli ADC4 i ADC5) są oznaczone w ten sposób. Natomiast w wyżej opisanej książce widnieje taki schemat:

i tam jest przedstawione podłączenie, które mi nie działa. Dodatkowo chciałbym zapytać czy w przypadku układu PCF8574 nie jest konieczne podłączenie zasilania i masy (próbowałem obie wersje z takim samym skutkiem)

Kod w BASCOM

$regfile = "m8adef.DAT"
$crystal = 8000000
Config Scl = Portc.1
Config Sda = Portc.0
Dim I As Byte
I = 255
Do
I2csend &H40 , I
I2creceive &H41 , I
Shift I , Left , 4
I = I Or &B00001111
Loop
End

Z góry dziękuję za pomoc

1. Zasilanie musisz podłączyć do wszystkich układów. Jak inaczej miałby ten biedny PCF działać?

2. Jak chcesz korzystać ze sprzętowego I2C musisz podpiąć się tam gdzie przewidział to producent mikrokontrolera.

Możesz też napisać w pełni programową obsługę I2C i wtedy wystarczą standardowe piny we/wy.

Podejrzewam, że skoro kod Bascoma pyta o piny SCL i SDA to masz programową obsługę I2C, ale musiałbyś to sprawdzić - sam Bascoma nie znam.

no rozumiem, czyli błąd w książkowym schemacie... miałbym prośbę do znawców bascoma aby wypowiedzieli się na temat samego programiku, głównie mi chodzi o adres ekspandera, wiem że jest różnica między układami pcf8574 a pcf8574a ale mam wersję pierwszą i wg książki takie adresowanie powinno działać, z drugiej strony jak czytam listingi programów to prawie w każdym jest inaczej...

A właściwie to o co ty pytasz bo ciężko zrozumieć?

Zerknij może na to. Może coś pomoże odnośnie PCF'a.

http://www.elportal.pl/pdf/k10/57_05.pdf

A na początek proponuję przepisać programik przeszukujący magistralę z tego artykułu

http://www.elportal.pl/pdf/k10/57_06.pdf

Mi zawsze bez problemu w Bascomie chodziło I2C. Zarówno sprzętowe jak i programowe wiec drąż temat do skutku.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.