rek Napisano Listopad 21, 2012 Udostępnij Napisano Listopad 21, 2012 Chcę zacząć zabawę z programowaniem mikrokontrolerów w C, lecz niestety po podłączeniu wszystkiego i postępowaniu zgodnie z instrukcją zawartą w kusie AVR-GCC wyskakuje mi błąd.... Tak jakby komputer nie widział programatora... Lecz z pewnością go widzi tzn. w menedżerze urządzeń widnieje USBasp, ale w zakładce LIBusb-Win32 Devices a chyba powinno być w porty COM.... Proszę pomóżcie... Z góry dziękuję.... > "make.exe" program avrdude -p atmega8 -P usb -c usbasp -U flash:w:led.hex avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1 avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. avrdude done. Thank you. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:02 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tomy89 Listopad 21, 2012 Udostępnij Listopad 21, 2012 A połączenie pomiędzy procesorem a programatorem jest poprawne na 100%? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aramis Listopad 21, 2012 Udostępnij Listopad 21, 2012 Jest jeszcze inna opcja... Możesz mieć złe sterowniki. Z jakiej strony pobrałeś obecne sterowniki urządzenia? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rek Listopad 21, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2012 sterowniki pobrałem z tej strony http://diy-elektronika.pl/976-instalacja-sterownikow-programatora-usbasp-w-windows-xp Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Aramis Listopad 21, 2012 Udostępnij Listopad 21, 2012 Powiedz jeszcze jakiego masz windowsa 32 czy 64? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rek Listopad 21, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2012 Windows jg x32 v2011 .... Przepraszam za zamieszanie... wolałem spytać, lecz okazało się że problemem jest zepsuta zworka na programatorze USBasp (nie zwierała) .... Dziękuję wszystkim za pomoc 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »