Skocz do zawartości

Mostek H TLE5206-2S

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Czy ktoś miał do czynienia z mostkami H typu TLE ?? Nie mogę sobie poradzić z obsługą mostka z tematu. Dodam że jestem początkujący i to moje pierwsze zetknięcie z mostkami H. W dokumentacji piszę że jeśli na IN1 i IN2 podam 0 1 to silnik powinien się kręcić w jedną stronę tak? I pytanie jest takie: Czy mogę po prostu podać z mikrokontrolera na jeden pin 0 a na drugi 1 ? będzie to działało?(tzn tak podawałem i nie działało). W dokumentacji, przy opisie pinu IN1 oraz IN2 piszę:

Control Input 1;

TTL/CMOS compatible.

to oznacza że mogę na te piny podawać sygnały TYLKO z układów TTL/CMOS?

Powie mi ktoś, jak za pomocą tego mostka wysterować silnik?

Narysuj schemat jak masz wszystko podłączone.

Ogólnie idea jest właśnie taka, że podajesz odpowiednie sygnały z uC i silnik się kręci 🙂 Ciężko byłoby źle sterować tym mostkiem, więc błędu dopatrywałbym się raczej w połączeniach. Sprawdź miernikiem co jest na wejściach mostka i co jest na jego wyjściach.

OK, teraz podłączyłem zasilanie z zewnętrznego zasilania, tzn z zasilacza, i jak na wejście podam na przykład 6V to na wyjściach otrzymuje około 4,7V i silnik działa. Lecz jak zasilanie wezmę na przykład z 4 baterii AA to silnik nie działa. Maksymalny pobór prądu silniczka to 200mA.

[ Dodano: 23-11-2012, 15:32 ]

I co, ma ktoś jakiś pomysł? dlaczego tak się dzieje jak napisałem?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...