TomekT Napisano Grudzień 12, 2012 Udostępnij Napisano Grudzień 12, 2012 Witam,mam następujący problem. Na stabilizator L7805 (z kondensatorami 470u i 100n na wejściu i 100u i 100n na wyjściu) podaję napięcie 8V. Gdy podłączam do niego uC, LEDy i inne układy napięcie na wyjściu wynosi normalnie 5V. Jednak gdy tylko podłączę L293D (nawet bez silników) z kondensatorem 100n na wejściu, napięcie na stabilizatorze spada do 4,8V. Dodam, że dziej się tak nawet gdy tylko mostek jest podłączony. Ciężko mi uwierzyć że nie L293D jest zepsuty, ponieważ mam 3 sztuki (wszystkie działają) a dzieje się tak samo z każdym. Co może być przyczyną? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Grudzień 12, 2012 Udostępnij Grudzień 12, 2012 1. Schemat 2. Sprawdź jaki prąd wchodzi do 7805 bez mostka i z mostkiem. Mostek w stanie spoczynku powinien pobierać minimalny prąd. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
TomekT Grudzień 12, 2012 Autor tematu Udostępnij Grudzień 12, 2012 2. sam stabilizator na wejściu pobiera 8mA (zamiast mostka jest LED z szeregowo 1k), z mostkiem 47mA. Co do schematu to na wyrost, bo próby przeprowadzam bez uC Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź