Skocz do zawartości

Układy pomiarowe parametrów ruchu stosowane w robotach przemysłowych

tepex89

Pomocna odpowiedź

Witam, potrzebuję rozszerzenia informacji na temat przetworników pomiarowych (przemieszczenia, prędkości i przyspieszenia) stosowanych w produkcji robotów przemysłowych, gdyż jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej na taki temat. Konkretnie chciałbym pozyskać jakieś informacje (w miarę aktualne, na topie -linki, pdf'y, e-booki, książki - nie koniecznie po po polsku) na temat konkretnych zastosowań w robotach przemysłowych, również na temat "wędrówki sygnału" np. jak sygnał z enkodera jest przetwarzany i przez jakie układy przechodzi po to by sygnał ten był poprawnie odczytany przez układy odpowiedzialne za sterowanie ramionami manipulatora przemysłowego. Potrzebuję w miarę aktualnych informacji, gdyż literatura w tym zakresie jest albo bardzo okrojona albo bardzo stara. Posiadam kilka książek o przetwornikach pomiarowych parametrów ruchu m. in Honczarenko - "Roboty przemysłowe" ale to wg mnie za mało żeby na podstawie jednej ksiażki pisać o tak nowoczesnych układach robotyki przemysłowej.

Bardzo proszę o zainteresowanie i pomoc.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek okazaną mi pomoc.

Z góry WIELKIE DZIĘKI:)

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.