Skocz do zawartości

Mostek H L293DNE - jeden nie daje rady, dwa połączone mostki też nie - trzeba go zamienić?

Defozo

Pomocna odpowiedź

Witam, przerobiłem nieco swój stary samochodzik zdalnie sterowany. Wywaliłem całą elektronikę i włożyłem swoją.

Do sterowania silnikami o poborze prądu ok. 400mA na jeden silnik użyłem mostka H L293DNE.

Niestety okazało się, że autko nie bardzo chce ruszać. Żeby ruszyło czasem trzeba je trochę popchać.

Pomyślałem, że to może być wina mimo wszystko układu L293DNE (który niby powinien współpracować z silnikami do 600mA), więc postanowiłem dodać drugi L293DNE równolegle podłączony do pierwszego L293DNE (tzn. wszystkie piny jednego L293DNE do tych samych pinów drugiego L293DNE).

Niestety niewiele to zmieniło.

Czy muszę wymienić L293DNE na jakiś inny mostek H?

Jeśli tak, to na jaki?

Czy może jest to wina czegoś innego?

Proszę o pomoc,
Defozo

Dwa problemy:

1. Podany przez Ciebie prąd nie jest maksymalnym, a jakimś.. prawdopodobnie maksymalny jest ok. 5x większy.

2. Mostek L293D ma bardzo duże straty napięcia. Jak całość jest zasilana dosyć niskim napięciem (6V?) + spadki mostka + najtańsze chińskie silniki to rzeczywiście mogą zdecydowanie niechętnie jeździć.

Reasumując przydałby się mostek o większym prądzie wyjściowym i mniejszych stratach.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dwa problemy:

1. Podany przez Ciebie prąd nie jest maksymalnym, a jakimś.. prawdopodobnie maksymalny jest ok. 5x większy.

2. Mostek L293D ma bardzo duże straty napięcia. Jak całość jest zasilana dosyć niskim napięciem (6V?) + spadki mostka + najtańsze chińskie silniki to rzeczywiście mogą zdecydowanie niechętnie jeździć.

Reasumując przydałby się mostek o większym prądzie wyjściowym i mniejszych stratach.

Jak tylko znajdę czas to sprawdzę ten prąd pobierany przez silnik przy obciążeniu znamionowym, a w chwili obecnej zastanawiam się nad kupnem mostka L298N + diody Schottky 3A/40V 1N5822.

Czy jest to dobry wybór?

Nie ma jakiegoś innego mocniejszego mostka, ale zgodnego pinowo z L293D?

Dziękuję za odpowiedź,
Defozo

L298 prawdopodobnie będzie ok, z tym, że on też ma spore straty napięcia. Prąd zmierz zatrzymując na chwilę wałek ręką, wtedy otrzymasz jego maksymalną możliwą wartość.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.