Skocz do zawartości

[C] Stellaris Launchpad EK-LM4F120XL - Pierwsze uruchomienie

dexter

Pomocna odpowiedź

Witajcie, w tym krótkim poradniku pokażę jak po raz pierwszy uruchomić najnowszy zestaw Stellaris Launchpad EK-LM4F120XL na przykładzie wbudowanej diody RGB. Poradnik dla systemu windows 7

Na wstępie zaznaczam że z tym modułem dopiero zaczynam korzystając z ogólnodostępnych informacji tak samo jak z językiem C więc nie jestem pewny czy uda mi się odpowiedzieć na wszystkie pytania, ale na pewną znajdą się osoby mądrzejsze ode mnie 😉

O zestawie:

Jest to najnowszy zestaw wypuszczony prze firmę Texas Instruments.

Mamy do dyspozycji peryferia takie jak:

- Szybki procesor ARM LM4F120H5QR

- Maksymalna prędkość do 80MHz

- architektura układu: 32-bit ARM Cortex-M4F

- 256KB Flash

- 32KB SRAM

- 2KB EEPROM

- 12x 32-bit & 12x 16-bit Timers

- 11 kanałów ADC w tym 2x12-bitowe ADC (1Msps)

- 2x Komparatory analogowe

- czujnik temperatury

- RTC

- UART, I2C, SPI, CAN, USB Dev

- 1 LED RGB

- 2x mikro switch

W zestawie jest dołączony przewód USB

1. Oprogramowanie

Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić jest pobranie wymaganego oprogramowania. Z informacji na stronie producenta sugerowane oprogramowanie znajduje się pod tym linkiem LINK jest to pakiet EK-LM4F120XL-CCS. Przyda nam się też LINK

Mamy już potrzebny pakiet, teraz trzeba go wypakować do dowolnego folderu.

Otwieramy rozpakowany folder/EK-LM4F120XL-CCS-733\Software\CCS i odpalamy instalację.

Następnie akceptujemy warunki umowy (po ówczesnym przeczytaniu 😉 ) i przechodzimy dalej

Pojawi się okno ścieżki instalacji, ja zostawiłem domyślną.

Następnie pojawia się okno wyboru rodzaju instalacji, wybieramy CUSTOM

W kolejnym oknie zaznaczamy które architektury mają być obsługiwane przez program

Dla naszego zestawu zaznaczamy Stellaris Cortex M MCUs i MSP430 Low Power MCUs i klikamy dalej

W kolejnym oknie nic nie zmieniamy, klikamy dalej

W następnym oknie odznaczamy Blackhawk Emulators i Spectrum Digital emulators (zostawiamy jeśli ktoś planuje tego używać)

Klikamy dalej i czekamy aż program się zainstaluje. W ostatnim oknie odznaczamy uruchomienie i klikamy zakończ.

Kolejny krok to instalacja pakietu z drugiego linku w domyślnej lokalizacji.

2. Podłączenie

Po zainstalowaniu oprogramowania podłączamy przewód USB do gniazda i zmieniamy ustawienie przełącznika na DEBUG (w prawo)

Następnie wpinamy drugi koniec przewodu do komputera

Zestaw powinien się włączyć co sygnalizuje dioda zasilania i dioda RGB ponieważ wgrany jest program DEMO.

Dalej system zakomunikuje że nie może zainstalować urządzenia, więc wchodzimy w menadżer urządzeń.

Powinno być widoczne 3 nowe urzadzenia z błędem. Klikamy prawym przyciskiem na pierwsze z góry i wybieramy aktualizuj oprogramowanie.

Dalej wybieramy przeglądaj komputer i podajemy ścieżkę do folderu który rozpakowaliśmy na początku.

W przypadku pojawienia sie komunikatu o weryfikacji sterowników klikamy zainstaluj mimo to.

Po zainstalowaniu klikamy zamknij i powtarzamy czynność dla dwóch pozostałych urządzeń.

Mamy zainstalowane sterowniki.

3. Przykładowy program

Uruchamiamy CODE COMPOSER STUDIO które zainstalowaliśmy w punkcie 1, pojawi się okno wyboru miejsca pracy klikamy ok.

Jeśli wyskoczy okno licencji wybieramy EVALUATE (licencja pełna na 90 dni)

Klikamy PROJECT dalej IMPORT EXITING CCS ECLIPSE PROJECT

W prawym rogu klikamy browse i podajemy ścieżkę C:\StellarisWare\boards\ek-lm4f120xl\project0 zatwierdzamy i klikamy finish

W programie pojawił się pierwszy projekt, aby go uruchomić klikamy na plik z menu po lewej project0.c

Następnie klikamy ikonę DEBUG, po poprawnie wykonanej operacji pojawi się kilka okien, a zestaw przestanie działać na programie demo.

Teraz wystarczy kliknąć ikonę RESUME w pierwszym oknie od góry i program zacznie działać na płytce.

W oknie poniżej możemy edytować kod np zmieniając kolor diody w lini 95

GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, RED_LED|BLUE_LED|GREEN_LED, GREEN_LED);

następnie ponownie klikamy DEBUG i RESUME

Dzięki temu zacznie migać dioda zielona zamiast niebieskiej.

Program możemy modyfikować lub całkiem zmienić.

W pobranych plikach które instalowaliśmy są przykładowe lekcje, można je przerobić i trochę wdrożyć się w temat.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i zapraszam do komentowania.

P.S. Jeśli ktoś już bawił się tym zestawem i ma więcej ciekawych programów proponuje dodać je do tego poradnika.

Poniżej film z którego między innymi korzystałem gdyby ktoś potrzebował widzieć kroki:

Niestety nie mam aparatu żeby nagrać własny poradnik i zdjęcia.

Źródła:

http://processors.wiki.ti.com/index.php/Getting_Started_with_the_Stellaris_EK-LM4F120XL_LaunchPad_Workshop?DCMP=Stellaris&HQS=StellarisLaunchPadWorkshop

http://processors.wiki.ti.com/index.php/Stellaris_LM4F120_LaunchPad_Blink_the_RGB

http://software-dl.ti.com/trainingTTO/trainingTTO_public_sw/GSW-Stellaris-LaunchPad/StellarisLaunchPadWorkbook.pdf

http://www.ti.com/lit/ug/spmu289a/spmu289a.pdf

EDIT:

Dodaję inne strony na których można znaleźć projekty bardziej zaawansowane:

LCD

CAŁE FORUM

TERMOMETR UART

PROSTY ODTWARZACZ

ROZSZERZENIE UKŁADU

ANALIZATOR WIDMA

DUŻO PROJEKTÓW

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.