eLAN Napisano Marzec 16, 2013 Udostępnij Napisano Marzec 16, 2013 Witam! Chcę zbudować w miarę dużą podstawę robota (ma się zmieścić wieżyczka z czujnikami, Arduino Mega i ew. dodatki). Niestety dość mocno ogranicza mnie budżet. Chciałbym to obejść, korzystając z licznych zestawów Lego Technics. I tu jest moje pytanie: czy próbował ktoś z Was użyć do napędzania LEGO zwykłego silniczka DC? Macie może jakąś sprawdzoną metodę połączenia obydwu części? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Lux Marzec 16, 2013 Udostępnij Marzec 16, 2013 Hej! Od razu mówię, że nie jestem praktykiem tych rozwiązań, ale kiedyś myślałem nad łączniem klasycznej elektroniki z zestawami LEGO, więc napisze do czego doszedłem Moim zamysłem było stworzenie ramy z własnego materiału, np.: płaskowników węglowych (można dostać za parę zł w sklepach modelarskich) i zamocowaniu na niej zwykłych silników. Jednak chciałem użyć kół LEGO, i znalazłem to: http://botland.com.pl/przejsciowki/145-przejsciowka-lego-wal-3mm.html Oczywiście, zawsze są stare, dobre serwa. Orczyki da się zamocować do praktycznie wszystkiego Co do nadwozia wykorzystującego LEGO, to można je zamontować na ramie na dwa sposoby: 1) nawiercasz płytkę LEGO i montujesz ją śrubami 2) standardowa dziura w belce LEGO doskonale pasuje do śruby M3 z płaskim łebkiem - chowa się w całości i można bezpośrednio na tym montować kolejne elementy Oczywiście możesz odpuścić sobie ramę z płaskowników i przy pomocy wyżej wspomnianych metod zamontować silniki w obejmach bezpośrednio na elementach LEGO. Można je też po prostu przypiąć zippami, ale to już jest paskudne rozwiązanie. Mam nadzieję, że trochę pomogłem
eLAN Marzec 17, 2013 Autor tematu Udostępnij Marzec 17, 2013 O, właśnie o takie przejściówki mi chodziło udało Ci się może wykonać to metodą domową? Tak, żeby wytrzymało dłuższe użytkowanie?
Lux Marzec 17, 2013 Udostępnij Marzec 17, 2013 Pisałem, że nie jestem praktykiem Mój kolega rozwiercał koła LEGO i mocował je na wcisk na osiach silników pololu. W sumie to chyba nawet działało bo klocki są z bardzo dobrego plastiku, który wybacza takie "zabiegi", ale nie wiem jak by się sprawdziło przy dłuższym użytkowaniu bo robot ostatecznie i tak wylądował na kołach pololu.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »