Skocz do zawartości

Przetwornik elektropneumatyczny

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Poszukuję jakichś schematów przetworników elektropneumatycznych (obrazujące zasadę działania i ich ogólną budowę), oraz ewentualnie przykładowych charakterystyk takich przetworników.

Jeśli ktoś ma jakieś materiały/przydatne linki to byłbym wdzięczny za pomoc 🙂

Pozdrawiam 🙂

Nie, nie chodzi o czujnik. Chodzi o zamianę sygnału elektrycznego na pneumatyczny. Na przykład zamiana sygnału prądowego 0-5 mA na ciśnieniowy np. 20-100 kPa. Póki co znalazłem jedno przykładowe rozwiązanie, w którym sygnał prądowy wpływa na zmianę położenia dźwigni, ta z kolei wpływa między innymi na zmianę rozciągnięcia sprężyny wykorzystywanej poniekąd jako sprzężenie zwrotne oraz ciśnienia kaskadowego, które póżniej zostaje wzmocnione i oddziałuje na membranę siłownika pneumatycznego.

Ale interesują mnie też inne i podobne rozwiązania. Jak ktoś posiada dostęp do takich, to prosiłbym o jakąś informację 🙂

Ach no tak. W przypadku czujnik to byłby to przetwornik pnaumatyczno-elektryczny.

Czyli chodzi Ci o coś w rodzaju proporcjonalnego zaworu pneumatycznego sterowanego elektrycznie. Na uczelni mamy coś takiego:

http://www.festo.com/cms/pl_pl/10284_12815.htm#id_12815

Wejście 0-10V i proporcjonalne ciśnienie na wyjściu 0-10 bar

Ogólnie szukaj w google pod hasłem:

Zawór proporcjonalny ciśnienia,
Zawór proporcjonalny przepływu.

Festo ma sporo takich rzeczy

• 1 miesiąc później...

W przemysle stosuje się tego typu przetworniki do dokładnej regulacji układów pneumatycznych. Zamieniają one stygnał sterowniczy elektryczny 0-10 V ub 4-20 mA na sygnał sterowniczy pneumatyczny 0,2 - 1 bar.

Zerknij na dokumentację jednego z najprostszych:

http://www.sauter-controls.com/pdm/docs/en_ds_en526148.pdf

Jesli będziesz zainteresowany to mogę takie cacko udostepnić lub się zamienić.

Pozdrawiam

M

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...