milten22 Napisano Kwiecień 7, 2013 Udostępnij Napisano Kwiecień 7, 2013 Witam wszystkich, mam 14 lat, interesuję się robotyką, jak i elektroniką, długo go robiłem, ale to ze względu na brak części. Konstrukcja została wykonana z klocków K'NEX, długo się męczyłem na wynalezieniu skręcania, ale udało mi się, pokazane na zdjęciach, silniczki przykleiłem klejem z pistoletu,przekładnia jest zrobiona z gumek recepturek i silniczki 1-4 V. Parę zdjęć: Zamierzam teraz robić powoli linefollower'a, a pozatym trochę słabo ten skręca i potrzeba dobre światło, żeby ruszył... Załącznik całej paczki ze zdjęciami niżej. __________ Komentarz dodany przez: Treker robot.zip
sosnus Kwiecień 7, 2013 Udostępnij Kwiecień 7, 2013 Ja radzę jednak wrzucić te zdjęcia na serwer forum. Otworzyłem pierwsze zdjęcie, kliknąłem zapisz jako, i zapisało mi się na komputerze, i zajmuje ono tylko 60kB. Zapisz je sobie, po czy wrzuć tak "przerobione" zdjęcia na nasz serwer, na pewno się zmieszczą . Z czego zrobiłeś tą ramę robota?
fazi787 Kwiecień 7, 2013 Udostępnij Kwiecień 7, 2013 Jak masz za duże zdjęcia to ściągnij sobie program IrfanView. Jestem z niego bardzo zadowolony. Odtwarzasz zdjęcie w tym programie i dajesz kombinacje ctr. + r; a później half i zapisujesz. Nie tracisz jakości zdjęcia a masz plik o połowy mniejszy A co do robota to jak na początek dobry P.S. Wrzuć jakiś filmik.
milten22 Kwiecień 7, 2013 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 7, 2013 Film nagram, jak robot będzie lepiej reagował na światło. Obudowa jest zrobiona z klocków K'NEX.
thonet Kwiecień 7, 2013 Udostępnij Kwiecień 7, 2013 Bardzo fajna konstrukcja:D Zrób może obszerniejszy opis samej konstrukcji: opis elektroniki, mechaniki, jakiś schemacik i wrzuć to do leksykonu robotów;P Jeżeli chodzi o czułość na światło, to prawdopodobnie będzie trzeba zmienić wartość rezystorów (na większą) za fotorezystorami;) A nawiasem mówiąc wypadałoby, chyba, zaprezentować własnego pierwszego robocika- światłoluba z myszki od komputera...
milten22 Kwiecień 23, 2013 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 23, 2013 Trochę dodałem więcej informacji.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »