Skocz do zawartości

Mikroprocesor nie działa

Kangurek

Pomocna odpowiedź

Witam, mam ATmega16 i moj problem polega na nie świeceniu się diod ktore są do niego podłączone. Schemat mam z kurs.forbot.pl Diody czasem świecą przy wkładamiu mikrokontrolera ale jak włożę go całkowicie do podstawki to mi już nie świecą 🙁:( Gdy podłaczałem atmege16 to brałem te nazwy pinów co są w nawiasie, tak przerobiłem schemat z 8. nie wiem czy nie powinienem brac nazw które nie są w nawiasach.

Proszę o wyrozumiałość i szybką odpowiedź.

PS. Przepraszam za chaotyczność wiadomości...

Ja miałem to samo z attiny, niestety admin skasował mój temat i attiny leżą do teraz w szufladzie... pozdro dla adminów i modów :->

Komentarz dodany przez: treker

Tak, jesteśmy tacy straszni i źli, chciałbym tylko przypomnieć tematykę tego forum, tematy o elektronice kompletnie nie związanej z robotyką traktujemy trochę pobocznie. W internecie na prawdę jest tylko opisów i porad, że nie zadając kompletnie żadnych pytań można spokojnie opanować podstawy elektroniki i Bascom'a.

tematy o elektronice kompletnie nie związanej z robotyką traktujemy trochę pobocznie

Treker, jak to kompletnie nie związanej z robotyką?! Ten attiny miał sterować moim robotem!!

A forum jest (jak sądze) od rozwiązywania problemów 😮

Kangurek, faktycznie trochę chaotyczna ta Twoja wiadomość, może zrób i pokaż nam, schemat jak podłączyłeś wszystko do M16.

W makefile oczywiście zmieniłeś dane na temat procesora?

Tak zmieniłem w makefile. Schematu nie pokarze bo nie mam 🙁( ale jak na atmega8 jest napisane (MISO)PB4 to ja podłączyłem to tam gdzie na ATmega16 jest napisane (MISO)PB6... Płytke uniwersalną którą robiłem sprawdzałem od południa czy jakiegoś błędu nie zrobiłem ale nic nie znalazłem 🙁(

[ Dodano: 15 Lis 08 10:39 ]

Teraz jak proboje wgrać plik na pamiec mikroprocesora to wyskakująmi 2 błędy

[ Dodano: 15 Lis 08 10:42 ]

> "make.exe" program
avrdude -p atmega16 -P lpt1 -c stk200    -U flash:w:led.hex 

avrdude: AVR device not responding
avrdude: initialization failed, rc=-1
        Double check connections and try again, or use -F to override
        this check.

avrdude done.  Thank you.

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pisze ci jak byk, zebys sprawdził, czy procke dobrze podłączony, nie uszkodzony lub coś takiego. Fusów nie zmieniałeś?? Portu nie pomyliłeś?? Masz odpowiedni port ustawiony? Nie dałes coma??

Diody czasem świecą przy wkładamiu mikrokontrolera ale jak włożę go całkowicie do podstawki to mi już nie świecą

No cóż niezbyt ładny nawyk, nie powinno się wkładać procesora do podstawki pod napięciem ponieważ mogą zostać uszkodzone pojedyncze piny czy całe porty. Mogłeś już spalić swój procesor, ja nie raz już się myliłem i wkładałem ATTiny2313 czy ATTiny26 odwrotnie w podstawkę, ale nigdy z załączonym napięciem i zawsze po włączeniu napięcia procesor był w 100% sprawny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.