Skocz do zawartości

Linefollower- czujniki QTR-8A a arduino

david926

Pomocna odpowiedź

Witam,

Panowie, zacząłem budować pierwszego liefollowera.

Oto lista niektórych elementów:

Arduino Leonardo

płytka Zumo

listwa z czujnikami obiciowymi QTR-8A

Wyczytałem ze strony gdzie zamawiałem części że płytka QTR-8A współpracuje z Arduino. W oryginale (czyli minisumo) czujniki dołącza się do płytki Zumo, więc mam tu nieco inna sytuacje. Myślę jednak że taka modyfikacja powinna zaskoczyć. Chodzi mi o poradę, jak to sensownie połączyć. Myślę że listwę z czujnikami przykręcę do Zumo, rozstaw otworów jest minimalnie mniejszy, ale z tym sobie poradzę, natomiast jak te czujniki wówczas połączyć z Arduino? kabelki?

Na płytce jest 8 czujników KTIR - każdy z nich możesz podłączyć albo pod komparator (co jest bardziej skomplikowanym schematem, ale całość pozwala na szybsze i bardziej wygodne odczyty w stanów w programie), lub bezpośrednio pod wejscia analogowe arduino. Jako, że jesteś początkujący, polecam to drugie rozwiązanie.

W arduino leonardo, masz 12 wejść analogowych, pierwsze 6 jest takich jak w zwykłym arduino uno, czyli A0-A5, a pozostałe są na pinach 4,6,8,9,10,12, czyli 6 czujników pod A0-A5, a pozostałe 2 pod np piny 4 i 6 w arduino.

Wartość czujnika podpiętego pod konkretny pin odczytujesz za pomocą instrukcji: "analogRead(pin)" gdzie "pin" to numer portu z danym czujnikiem. Otrzymasz wartość z przedziału <0;1023> będąca odwzorowaniem czerni lub bieli pod czujnikiem.

planuje wykorzystać sześć czujników, myśle że chyba wystarczy, pytanie jeszcze pod które wyjście z masą się podpiąć? jest tam ich szesc plus jedna obok, wyjscie vcc oraz ledon,

znalazłem już odpowiedź, dzięki za pomoc

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.