david926 Napisano Kwiecień 28, 2013 Udostępnij Napisano Kwiecień 28, 2013 Witam, Panowie, zacząłem budować pierwszego liefollowera. Oto lista niektórych elementów: Arduino Leonardo płytka Zumo listwa z czujnikami obiciowymi QTR-8A Wyczytałem ze strony gdzie zamawiałem części że płytka QTR-8A współpracuje z Arduino. W oryginale (czyli minisumo) czujniki dołącza się do płytki Zumo, więc mam tu nieco inna sytuacje. Myślę jednak że taka modyfikacja powinna zaskoczyć. Chodzi mi o poradę, jak to sensownie połączyć. Myślę że listwę z czujnikami przykręcę do Zumo, rozstaw otworów jest minimalnie mniejszy, ale z tym sobie poradzę, natomiast jak te czujniki wówczas połączyć z Arduino? kabelki? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MatManiak Maj 3, 2013 Udostępnij Maj 3, 2013 Na płytce jest 8 czujników KTIR - każdy z nich możesz podłączyć albo pod komparator (co jest bardziej skomplikowanym schematem, ale całość pozwala na szybsze i bardziej wygodne odczyty w stanów w programie), lub bezpośrednio pod wejscia analogowe arduino. Jako, że jesteś początkujący, polecam to drugie rozwiązanie. W arduino leonardo, masz 12 wejść analogowych, pierwsze 6 jest takich jak w zwykłym arduino uno, czyli A0-A5, a pozostałe są na pinach 4,6,8,9,10,12, czyli 6 czujników pod A0-A5, a pozostałe 2 pod np piny 4 i 6 w arduino. Wartość czujnika podpiętego pod konkretny pin odczytujesz za pomocą instrukcji: "analogRead(pin)" gdzie "pin" to numer portu z danym czujnikiem. Otrzymasz wartość z przedziału <0;1023> będąca odwzorowaniem czerni lub bieli pod czujnikiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
david926 Maj 4, 2013 Autor tematu Udostępnij Maj 4, 2013 planuje wykorzystać sześć czujników, myśle że chyba wystarczy, pytanie jeszcze pod które wyjście z masą się podpiąć? jest tam ich szesc plus jedna obok, wyjscie vcc oraz ledon, znalazłem już odpowiedź, dzięki za pomoc Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »