Skocz do zawartości

Pytanie o Tower Pro SG 50

OlmerPL

Pomocna odpowiedź

Witam, chcę kupić dwa serwa do robota ważącego tyle co mniej więcej standardowy światlolub (3-4 paluszki, płytka drukowana, podwozie), ciężko mi powiedzieć ile ma bo wagi nie posiadam. Sklep modelarski mam pod nosem i mają na stanie Tower Pro SG 50, moment obrotowy to 0.7kg cm. Koła będą miały średnicę 5-4cm więc i moment się zmniejszy. Tak więc moje pytanie brzmi czy takie serwa dadzą radę? Jakie jest wasze doświadczenie w tej kwestii?

Zdaje mi się że dadzą rade, ale wole się spytać by po tym nie żałować zakupu.

I drugie pytanie, taki Tower Pro SG 91R ma moment 1.8kg cm, czy większy moment uzyskują głównie po przez inną przekładnie, kosztem prędkości obrotowej? Chciałbym wiedzieć po prostu czy prędkość SG50 będzie większa niż takiego SG91 (to tylko przykład) czy może porównywalna.

Przy takich wymiarach i wadze nawet miniserwo wystarczy.

Prędkości możesz sobie sprawdzić w danych od producentów, wartości podaje się zwykle w sekundach na 60 stopni obrotu.

Nie tylko przekładnie, ale też silniki, a nawet sterowniki się zmienia aby uzyskać lepszy moment. A niektóre chińczyki to po prostu są zrobione z nieco innego plastiku, przez co przy takich samych "bebechach", producent podaje większy moment obrotowy jako bezpieczny dla serwa.

@edit:

daty mi się pochrzaniły, przepraszam za odkop

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.