Skocz do zawartości

ATMega16 zasilanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam. z uP dopiero zaczynam i mam problem, jak zasilic atmege16?? moge poprostu dac stabilizator i to wystarczy?? a drugie pytanie, to pod ktora nozke zasilanie podpiac?? vcc, czy avcc??

Komentarz dodany przez: Sabre

Zdanie zaczynamy z dużej litery.

vcc i avcc dla zasilania portu A,

wystarczy stabilizator, tylko pamiętaj o kondensatorach przy stabilizatorze, żeby to trochę "przeczyścić" napięcie.

Masz zamiar korzystać z przetwornika analogowo cyfrowego ❓

nie. portu a mam zamiar uzyc jako zwyklego wejscia. wiec jak sie domyslam avcc nie bedzie trzeba zasilic??

no właśnie trzeba będzie, tylko nie musisz tak bardzo dbać o stabilność napięcia i inne czynniki, które maja duży wpływ na odczyty ADC. Wystarczy, że podłączysz AVCC do VCC.

Komentarz dodany przez: GruX

Na forach internetowych nie jest to wymagane. Akurat coś o tym wiem, bo wybrałem sobie temat prezentacji maturalnej zajmujący się językiem forów internetowych.

dzieki za pomoc:) rezultaty nie wiem, kiedy beda widoczne, bo mam czas na skonczenie ustrojstwa do konca marca, ale mysle, ze w tym roku wypadaloby skonczyc:D

• 2 miesiące później...

Nie chąc zaśmiecać forum kolejnym wątkiem, w którym padniejedna odpowiedz. Pozwolę sobie podpiąc się pod pytanie o Atmegę16...

Czy o ile nie będę kożystałm z części analogowej tego procesora (porty jako zwykłe I/O), to czy wejście odniesienia AREF może "wisieć" w powietrzu, czy musi być spięty do któregoś za napięć (słysząłem gdzieś ze przez kondensator do masy)?

Pozdrówko...

Należy na nim podłączyć albo zewnętrzny kondensator 100nF do masy - wtedy filtruje napięcie odniesienia wewnętrzne (wybierane ref, albo Vcc), albo można podpiąć zewnętrzne napięcie odniesienia. Wiszenie jest mocno niewskazane, bo może fałszować pomiary przetwornika (może wisieć jeśli z niego nie korzystasz).

Może wisieć, ale zawsze bezpieczniej pod coś podwiesić🙂

Podpinanie do Vcc, albo do GND może się skończyć uszkodzeniem przetwornika, przy niepoprawnej konfiguracji Vref. Nie należy tego robić.

Generalnie w nowoczesnych mikrokontrolerach piny GPIO mogą wisieć - można na nich wymusić wewnętrznie określony stan. To nie te czasy że nieużywane nogi magistrali trzeba było polaryzować 😉

... Wiszenie jest mocno niewskazane, bo może fałszować pomiary przetwornika (może wisieć jeśli z niego nie korzystasz)...

No właśnie chodziło mi o to, że nie kozystam z przetwornika AD i czy w tedy może wisieć?

Rozumiem że tak.

Pozdrawiam

Jak nie korzystasz - może wisieć. Pamiętaj żeby AVCC i AGND podłączyć mimo wszystko.

Dzięki teraz wszystko jasne! O AVCC i AGND wiem że trzeba.

Pozdrawiam i moją część pytań uważam za wyczerpaną.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...