Skocz do zawartości

Płytka z atmegą do nauki

Zdzisiek

Pomocna odpowiedź

Witam

Chcąc podszkolić się w języku C i aby ułatwić(?) sobie życie z podłączaniem wszystkiego zrobiłem płytkę z atmegą8 i wyprowadzonymi pinami abym mógł sobie poszczególne porty testować na płytce stykowej. Niestety coś jednak poszło nie tak. Jak sam usbasp programator jest podłączony to komputer go widzi i lampka POWER się świeci, natomiast gdy wpinam złącze w moją płytkę usbasp znika i lampka gaśnie a sam programator jest baaardzo gorący. Załączam schematy, czy są poprawne. Jeśli będzie ok to wrzucę zdjęcia samej płytki. Jednak wygląda na moje oko że nie ma na niej zwarć. Trudno też żeby MOSI i inne były odwrotnie... Aha i jeszcze jedno, lutowałem atmegę bez podstawki ale po 2 piny i czekałem aż ostygnie 😋

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to z góry dziękuję za pomoc

pl.thumb.jpg.5a872ffa43f46c7b757089eb33471ff3.jpg

plytka.sch

Spojrzałem na ten schemat, jest strasznie nieczytelny, ale każdym razie nie widzę błędów. PCB też dosyć dziwnie zaprojektowałeś. ta ścieżka musi iść przez środek złącza IDC10? No i najważniejsze, co zrobiłeś z zasilaniem. Otacza ono PCB dookoła, a dopiero następnie wpada do proca, naprawdę, dziwne rozwiązanie.

Musisz mieć gdzieś zwarcie. Włącz omomierz, a następnie dotknij ścieżek VCC i GND, jaki odczyt widzisz? Pokażesz spód płytki?

PS. Sprawdź punkt 1c)tego artykułu: https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-dlaczego-moj-robot-nie-dziala-podstawowe-problemy-i-sposoby-ich-rozwiazania-vt9099.htm#82227

Faktycznie GND było zwarte z VCC przez microswitch, po prostu nie wiedziałem, że nóżki jednego boku przycisku są zwarte 😋 No i masa wylana zasłoniła mi miejsca na otwory do połączenia i jak się okazało zapomniałem o nich. Teraz wszystko działa, dzięki za sposób sprawdzania ścieżek 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.