Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

W tym worklogu chciałbym zamieszczać postępy w budowie Venoma Turbo oraz pytania i wątpliwości dotyczące konstrukcji.

Założenia początkowe:

- jak najmniejsza masa oraz wymiary bota

- przystosowanie do konkurencji Linefollower i Linefollower Enhanced

- wykorzystanie turbiny i enkoderów magnetycznych do osiągania znacznych prędkości przejazdowych

- na zawodach wszystkie zmiany wprowadzane za pomocą pilota z ekranem LCD, który sam zaprojektowałem

Robota tworzę przede wszystkim w celach "naukowych", dlatego nie mam konkretnego deadline'u, a postępy będę publikował w kolejnych postach.

Na dzień dzisiejszy stworzyłem schematy i projekt PCB robota jak i pilota do jego obsługi.

1. Schemat - płytka główna

Jako mikroprocesor pracować będzie tu STM32F103RBT6, do sterowania silnikami Pololu używać będę jednego mostka TB6612.

Wszystko zasilane będzie z 2-cellowego pakietu LiPol, za odpowiednie napięcie odpowiedzialna będzie para stabilizatorów LDO LM1117 5V oraz 3V3.

Zastosuję enkodery magnetyczne AS5040, które zamontowane będą na osobnych płytkach, magnesy zamocuję na tylnych wałach silników.

2. Schemat - czujniki

Czujniki to standardowo KTIR0711S oraz jeden czujnik odległości SHARP, który będzie wykorzystany w konkurencji Linefollower Enhanced.

3. PCB

Wszelkie uwagi będą mile widziane 🙂

Płytka wygląda dobrze, jednak mógłbyś przesunąć silniki trochę w stronę turbiny, tak aby więcej docisku przekładało się na koła.

• 3 tygodnie później...

Treker, nie wziąłem sobie Twojej uwagi do serca - wybacz, postawiłem na swoim i mam nadzieję, że będzie wszystko po mojej myśli 😉

Płytki już zrobione, niedługo lutowanie:

Pilot:

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...