Skocz do zawartości

Najlepszy zestaw początkowy do nauki

ow.verysweet

Pomocna odpowiedź

Cześć, jestem totalnym laikiem, a mam do wyboru zestaw do złożenia światłoluba(80zł za wszystko z lutownicą) + zestaw do linefollowera (jakoś tak 60zł) vs Arduino za 150 zł.

Co będzie dla mnie lepsze? Dodam ,że jeżeli pierwszy zestaw to w przyszłości chcę dokupić robota minisumo (92zł ) 🙂 .

Jeżeli chodzi o teorie to czytam http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-dla-mikrokontrolerow-avr-od-podstaw-do-zaawansowanych-aplikacji-tomasz-francuz,jcmikr.htm#opis 🙂

To zależy czym się intersujesz bardziej / od czego chcesz zacząć.

Jak pociąga Ciebie elektronika to zestawy czysto analogowe są ok i możesz od tego zacząć.

Jak programowanie, mikrokontrolery itd. to w zasadzie możesz pominąć krok prostych światłolubów i skoncentrować się na poznaniu podstaw elektroniki cyfrowej i programowania np. na Arduino, a potem dorobić resztę analogową już we własnym zakresie.

Jedno jest pewne - zestaw programowalny starczy Tobie na nieporównywalnie więcej czasu. Prostego światłoluba złożysz w jeden dzień i na tym praktycznie się skończy - będziesz chciał go rozwinąć o płytkę z procesorem. Dlatego jak z kasą krucho i możesz wydać tylko na jedną rzeczy to pomyśl o arduino, albo o płytce typu stm32 discovery (chociaż początkowo poziom trudności jest zdecydowanie wyższy, ale jak przebrniesz to zabawka w sumie lepsza i masz debugger)

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.