Skocz do zawartości

Gąsienicowy robot wielozadaniowy, początkujący

Sh0t

Pomocna odpowiedź

Witam, jestem początkującym, a nawet zielonym, lecz chciałbym to zmienić, a ja lubię stawiać duże korki więc postawiłem sobie zadanie budowy robota, oczywiście z pomocą to znajomych, to rodziny. Proszę o wszelkie sugestie i pomoce do tego projektu.

GĄSIENICOWY ROBOT WIELOZADANIOWY

Wyposażenie:

-Chwytak

-Kamera z latarką

-Kamera przednia

-Kamera tylnia

-Lampy dzienne i nocne

-Mikrofon

-Głośnik

-Poziom baterii

-Prędkościomierz

-Czujnik ruchu tylni, przedni, lewy prawy

-Czujnik temeratury

-Czujnik odległości

-Czujnik zasięgu

System:

-Automatyczny chwytak sterowany Servo

-Kamera z latarką, której obraz będzie widać na panelu sterującym lub komputerze, z diodami led (regulacja 3 stopnie ostrości)

-Kamera przednia i tylnia, umożliwiająca wiodczność podczas sterowania pojazdem, której obraz wyświetlany będzie na panelu sterującym lub komputerze

-Lampy dzienne i lampy nocne (mocnejsze), które posłużą lepszej widoczności

-Mikrofon, który będzie służył do otwarzania dźwięków na panelu sterującym lub komputerze

-Głośnik, który będzie połączony z mikrofonem sterującego i umożli wydawanie komunikatów. (To co mówi sterujący jest otwarzane przez głośnik w robocie)

-Poziom bateri, który będzie wyświetlany na panelu sterującym lub komputerze

-Prędkościomierz, prędkość będzie wyświetlana na panelu sterującym lub komputerze

-Czyjnik ruchu (tylni, przedni, lewy, prawy), który będzie pokazywał na panelu sterującym lub komputerze z której strony dobiega ruch.

-Czujnik temperatury, temperatura będzie wyświetlana na panelu sterującym lub komputerze

-Czujnik odległości

-Czujnik zasięgu (coś jak bateria, będzie wyświetlał stan zasięgu pomiedzy panelem sterującym lub komputerem, a robotem)

Elektronika i mechanika:

Tu mam pytania jakie silniki udźwignęły by te koła gąsienicowe, z jakąś dobrą prędkością.

Jakie servo do obrotu kadłubem, jak zrobić by w połowie "ręki" się zginała.

Jaki tani i dobry mikrokontroler wybrać?

Byłby ktoś w stanie pomóc w napisaniu takiego programu obsługującego to wszystko?

Prosze o porady, bo jestm początkujący, a lubie robić duże kroki 😉

Komentarz dodany przez: Sabre

Regulamin punkt 3j.

Cześć,
lubić a stawiać duże kroki to jest różnica, ale do rzeczy.

1. Jakiej to ma być wielkości

2. Jaki masz budżet

3. Zbudowałeś coś kiedyś np. LF Beam czy coś ?

4. sterowanie na pewno bezprzewodowe- jaki zasięg

-Kamera z latarką, której obraz będzie widać na panelu sterującym lub komputerze, z diodami led (regulacja 3 stopnie ostrości)

masz na myśli moc świecenia diód ?

-Czyjnik ruchu (tylni, przedni, lewy, prawy), który będzie pokazywał na panelu sterującym lub komputerze z której strony dobiega ruch.

sam mikrofon ci nie styknie ? (Jakiś projekt do Obcy kontra predator żeby lokalizować gdzie jest ruch? 😃 )

Jakie servo do obrotu kadłubem

Jak ciężkie przedmioty chcesz tym podnosić ?

jak zrobić by w połowie "ręki" się zginała.

po prostu robisz manipulator, a jakie serwa do niego to odsyłam do pytania wyżej

Jaki tani i dobry mikrokontroler wybrać?

Każdy uC jest dobry, tylko nie każdy obsłuży wszystkie peryferia

Ujmę to tak:

Dobrze, że stawiasz sobie wysoko poprzeczkę tylko pytanie czy to nie za dużo na start ? Na start naucz się programować, potem przyjdzie pora na tak ambitne projekty

Pozdrawiam 😉

To jest forum robotyki amatorskiej, a ty próbujesz zaimponować Nasa.

Też kiedyś chciałem zbudować swojego własnego "big doga", ale jak czytałem forum to zaraz mi takie pomysły przeszły.

A żeby nie było offtopu to ci napisze że jedna i to słaba kamera kosztuje 200 zł.

Do tego na pokładzie byś musiał mieć jakiś komputer i drugi w panelu sterowania .

Tu się mogę mylić ale trudno będzie wysłać taka ilość danych po falach radiowych, najlepsze chyba by było LTE.

Prędkość możesz mierzyć enkoderam po jednym na gąsienice i liczyć ile minęło czasu między impulsami.

Potem dzielisz obwód koła przez dokładność "nie wiem jak to się nazywa dokładnie, chodzi o ilość impulsów na obrót".

Jeśli chodzi o temperaturę to są czujniki poszukaj na forum.

Co do poziomu naładowania aku to robisz dzielnik napięcia i przetwornikiem a/c badasz.

Pisane z telefonu.

1. Wielkość przybliżona do tej: szer. 25 cm dł. 40 cm

2. Budżet, nigdy na takie pytania nie odpowiadam i tu zrobię tak samo, nie jestem w stanie powiedzieć ile, wiadmo jak najtaniej, albo jak będzie mus kupić to nie będę żałował. 😉

3. Zbudowałem kiedyś małego robocika, z silniczka, koła i baterii 😉

4. Zasięg nie musi być jakiś duży 😉

No jeśli będzie to problem to nie musi być czujnika ruchu, wystarczy tylko mikrofon głośnik (odtwarzający głosy osoby sterującej)

Mam na myśli ilość świecenia diOd (np. I stopień 3 diody, II stopień 5 diod, III stopień 7 diod)

Przedmioty nie ciężkie ~6kg

Co do kół gąsienicowych to myślałem o kupieniu gotowych Tamiya, ale nie są długie na 40cm ;/

http://botland.com.pl/kola-gasienicowe/40-zestaw-kol-gasienicowych-tamiya-70100.html

__

Dziwne, bo ja widziałem nawet za 100zł.

Tu np. masz za 155zł http://botland.com.pl/stm32/2005-stm32f4dis-cam-discovery-kamera.html ,
a za ponad 200zł to kupisz nocną http://botland.com.pl/moduly-rozszerzajace-raspberry-pi/1924-raspberry-pi-noir-camera-kamera-nocna-dla-raspberry-pi.html

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zgadzam się tylko to są moduły dedykowane do mini komputera "przynajmniej ta druga".

Najtaniej cię wyjdzie kupić jakiegoś laptopa i połączyć zwykła kamerę internetową.

A jak ma być na krótkie odległości to może wi-fi?

A co do malinki to chyba trzech kamer nie podłączysz ale dokładnie nie wiem więc poczekaj na jakiegoś specjalistę.

piszę z telefonu.

Właśnie zastanawiałem się nad wi-fi, albo bluetooth, bo odległość max 100m (tylko, że mogą być ściany itp.)

Tak sobie to przemyślałem i myślę, że jedna kamera wystarczy koło chwytaka.

Zastanawiam się jaki mikrokontroler będzie dobry (jakiś w miare tani), bo tak najbardziej to zależało by mi tylko na tych rzeczach, aby pojazd je posiadał: koła gąsienicowe, światła, kamera z światłami (regulacja), mikrofon, głośnik, chwytak i to tyle 😉

Co do uc to poczytać sobie o xmega"czy jakoś tak" chociaż łatwiej będzie na jakimś gotowym kombajnie np. Raspberry pi lub arduino.

Co do gąsienic, to na forum są chyba dwa artykuły na ten temat.

Światła najlepiej będzie zrobić na PWM,
będziesz miał regulację jasności święcenia diody.

Na temat chwytaka poczytać jak to inni zrobili.

Pisze z telefonu.

• Lubię! 1

Raspberry pi 150zł x 2 "nadajnik i odbiornik".

Kamera 150 zł "chyba może być zwykła".

Mikrofon 30 zł"ale chyba może być zwykły".

Wyświetlacz jakieś 70zł w górę.

Do tego jakiś głośnik plus wzmacniacz 30zł.

Klawiatura 20zł.

Silnik x2 60zł.

serwa x3 40zł "ale zależy od ciężaru jaki będą podnosić".

Karta wi fi 30zł x2.

To tak ogólnikowo ale na inne rzeczy musisz jakieś 1000zł dorzucić.

Ceny pochodzą z alledrogo więc pewnie taniej znajdziesz.

A co do ogólnego działania musi się ktoś kto ma malinkę wypowiedzieć bo ją mam za małą wiedzę na takie coś.

Obraz i dźwięk mógł byś przez skypa przesyłać, ale to i tak cię nie zwalnia z umiejętności programowania.

Zanim rozpoczniesz pracę nad tym potworem to się zastanów czy na pewno masz tyle zapału żeby uczyć się programować 2 miesiące, drugie tyle aplikacje okienkowe i z 30 dni sieć, i to w przypadku jak masz dużo chęci zapału i jakąś wiedzę bo jak nie masz to ci i rok braknie.

Radził bym ci zrobić waldemara, tani koszt w 50zł się zmieścisz i poradników jest dużo.

Robotyka to droga zabawa.

Pisze z telefonu.

Waldemar jest bardzo prosty do zrobienia, a ja bym chciał postawić na coś lepszego.

Przeglądając inne roboty to zobaczyłem ten: https://www.forbot.pl/forum/topics7/wielozadaniowy-wielozadaniowy-militarny-robocik-jarobot-vt9528.htm i to jest właśnie coś o czym myślałem, ale skoro mówisz, że będzie to za trudne, to prosiłbym o jakieś porady i co należy kupić do robota, na gąsienicach bez chwytaka, lecz z kamerą zamontowaną na jakimś SERVO by można było poruszać w dół i górę i diodami LED (główne zadanie robota - nagrywanie obrazu) i tylko tyle 😉

Właśnie największy problem to jest ta kamerą, ponieważ zwykły uc nie poradzi sobie z kamerą. Najlepiej to kup sobie kamerę na wi fi albo blutu umieść na jakimś robocie i tak będzie najłatwiej. Sterowanie z laptopa za pomocą bluta, wi fi albo radia. Ale wtedy będzie ciężko zrobić jakiś panel. Ten manipulator to jest łatwo zrobić gorzej to wszystko oprogramować. Na pokładzie będzie jakiś uc sterujący serwami, można dodać jakiś sterownik serw, do tego diody jakaś rama silniki gąsienice.

Ale nic ci nie mogę polecić zadaj konkretne pytanie to ktoś ci odpowie.

Ale programowanie cię nie minie i nikt za ciebie nie napisze kodu. A znasz jakiś język?

Pisze z telefonu.

co do kamery to można zrobić taki myk że kupisz taką bezprzewodową z wyjściem kompozytowym i do tego jakiś monitorek 7" jak do auta to tak wyniesie ~170zł, zależy za ile utrafisz monitor bo kamera jest za 99zł

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.