Skocz do zawartości

Nietypowy napęd anteny CB. Dobór silnika.

crayou

Pomocna odpowiedź

Cześć Wszystkim.

Błąkam się po forach wszelakich w poszukiwaniu pomocy i wreszcie trafiłem tutaj.

Proszę Was o małą pomoc w projekcie związanym z CB radio. Zapewniam, że spora część użytkowników pasma 11m będzie Wam wdzięczna.

Mianowicie chodzi o proste urządzenie podnoszące/opuszczające antenę.

Tutaj jest film z czymś takim w akcji:

Na rynku jest jedno urządzenie, które to robi ale kosztuje 350zł i podnosi tylko małe antenki. Projekt z forum CB zakłada podnoszenie anten 2m. Ja mam dokładnie taką jak na filmie - waży 0,5kg przy 195cm długości. Na allegro czy innych serwisach jest mnóstwo silników z przekładniami maści wszelakiej typu:

http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia-3-8-obr-min-2-5-kg-cm-12-v-i3878534329.html

Pytanie: jakiej "mocy", ile Nm powinien mieć taki silnik aby unieść antenę na uchwycie przymocowanym bezpośrednio do końcowej osi przekładni? Ten podany przeze mnie uniesie niby 2,5kg z 1cm ale środek ciężkości anteny jest pewnie dużo dalej. Nie bardzo wiem jak to wszystko policzyć 🙁 Podpowiedzcie, polećcie silnik z przekładnią w rozsądnych pieniądzach.

Myśleliśmy też nad zastosowaniem silników od wycieraczek samochodowych lub od regulacji foteli elektrycznych ale ich możliwości w podnoszeniu anten również są nam nieznane. Dodatkowo gabaryt tych od wycieraczek jest trochę kłopotliwy.

Pozdrawiam.

Przemek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.