Skocz do zawartości

Obliczenia na komputerze wysyłane do robota

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, myślę sobie ostatnio o nawigacji robota w mieszkaniu. Odrzuciłem opcje z wieżami, radiowo też nie da rady, więc pomyślałem o rozpoznawaniu otoczenia, tj. pobieranie odległości z czujników ultradźwiękowych po każdej stronie robota, i obróbka tych danych tak aby zlokalizować robota na mapie mieszkania. Im bardziej nad tym myślę, tym bardziej mi się wydaje że moja atmega sobie z tym nie poradzi, więc wymyśliłem aby dane zebrane z czujników wysyłać bluetoothem do komputera, który zwracałby do robota tylko to co ma robić. Pytanie tylko, czy nie będzie za dużego opóźnienia, i czy przez to robot nie będzie "opóźniony". Ogólnie chodzi o to, żeby komputer był tak jakby mózgiem robota, który mówi mu tylko co ma robić. Pytam czysto teoretycznie, na razie tylko nad tym myślę i wcale nie wiem czy się będę za to zabierał bo ciężka sprawa... Ale temat moim zdaniem interesujący.

Druga sprawa, trochę poza tematem, ale skorzystam z okazji, to czy czujniki ultradźwiękowe dadzą sobie radę z ustaleniem odległości, mówię o takich o zasięgu 700cm (w praktyce podobno 400, ale w moich warunkach wystarczy)

o zasięgu 700cm (w praktyce podobno 400, ale w moich warunkach wystarczy)

Tu problemem jest raczej rozdzielczość a nie sam zasięg i raczej ten pierwszy parametr powinnien być priorytetem. Najlepiej zrobisz jeśli poczytasz noty katalogowe.

Twój pomysł jest całkiem rozsądny. O opóźnienia bym się nie martwił, bo nie powinieneś mieć żadnych widocznych opóźnień. Spokojnie zejdziesz z czasami transferu danych w obie strony poniżej 100ms, a i poniżej 10ms zazwyczaj da radę.

Przy większej ilości obliczeń PC szybciej wszystko obliczy i prześle dane niż mała atmega. O łatwości pisania programu, debugowania i wizualizacji danych nawet nie wspomnę.

A co ze ścianami? Interesuje mnie moduł BTM222 bo ma 100m zasięgu, pytanie tylko czy mój laptop (Lenovo Y580) też ma taki zasięg, i czy byłoby dobrze nawet jeśli robot byłby w innym pomieszczeniu za dwoma ścianami i jeszcze szafą z ubraniami.

Z BT w laptopie nie ma problemu, bo za grosze można kupić zewnętrzny bluetooth podłączony pod USB.

Odległości 100m przez ściany na pewno nie uzyskasz, ale dwie-trzy ściany wg. moich testów sygnał da radę pokonać z zasięgiem ~10m. Jednak dużo zależy od tego co jest w tych ścianach.

Najprościej możesz to sprawdzić biorąc dwie komórki z Bluetooth i przesyłając plik z jednej do drugiej chodząc po mieszkaniu. Jak one dadzą radę utrzymać ciągły transfer to dobre moduły z porządnymi antenami spokojnie będą działać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...