Skocz do zawartości

Stm32f4 biblioteki standardowe, błąd linkera?

qwee

Pomocna odpowiedź

Zwracam się z pewnym upierdliwym problemem. Mianowicie używam coocoxa do programowania stm32f4.

Wszystko gra dopóki chcę użyć biblioteki standardowej. Mianowicie do konwersji zmiennej liczbowej na tekstową chcąc użyć funkcji itoa lub sprintf, kompilator zaczyna krzyczeć.

#include <stm32f4xx_gpio.h>
#include "system_stm32f4xx.h"
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(void)
{
while(1)
{
int c=10;
char tekst[10];
sprintf(tekst,"%d",c);
}
}

Treść komunikatu:

GCC HOME: C:\Program Files\GNU Tools ARM Embedded\4.8 2013q4\bin

compile:

[mkdir] Skipping C:\CooCox\CoIDE\workspace\2\2\Debug\bin because it already exists.

[mkdir] Skipping C:\CooCox\CoIDE\workspace\2\2\Debug\obj because it already exists.

[cc] Starting dependency analysis for 6 files.

[cc] Parsing ..\..\..\cmsis_boot\stm32f4xx.h

[cc] Parsing ..\..\..\cmsis\core_cm4.h

[cc] Parsing ..\..\..\cmsis_boot\stm32f4xx_conf.h

[cc] Parsing ..\..\..\cmsis\core_cmInstr.h

[cc] Parsing ..\..\..\cmsis\core_cm4_simd.h

[cc] Parsing ..\..\..\cmsis\core_cmFunc.h

[cc] Parsing E:\STM32\lcd\char_lcd\hd44780.c

[cc] 6 files are up to date.

[cc] Parsing E:\STM32\lcd\char_lcd\hd44780.h

[cc] 1 total files to be compiled.

[cc] 0 files to be recompiled from dependency analysis.

[cc] arm-none-eabi-gcc -mcpu=cortex-m4 -mthumb -Wall -ffunction-sections -g -O0 -c -DSTM32F407VG -DSTM32F4XX -DUSE_STDPERIPH_DRIVER -D__ASSEMBLY__ -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\2\cmsis_lib -IE:\STM32\lcd -IE:\STM32 -IC:\CooCox\CoIDE\workspace -IE:\STM32\lcd\char_lcd -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\2\cmsis_boot -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\2\cmsis_lib\include -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\2 -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\2\cmsis C:\CooCox\CoIDE\workspace\2\main.c

[cc] Starting link

[cc] arm-none-eabi-gcc -mcpu=cortex-m4 -mthumb -g -nostartfiles -Wl,-Map=2.map -O0 -Wl,--gc-sections -LC:\CooCox\CoIDE\configuration\ProgramData\2 -Wl,-TC:\CooCox\CoIDE\configuration\ProgramData\2/arm-gcc-link.ld -g -o 2.elf ..\obj\startup_stm32f4xx.o ..\obj\main.o ..\obj\stm32f4xx_rcc.o ..\obj\hd44780.o ..\obj\stm32f4xx_gpio.o ..\obj\system_stm32f4xx.o ..\obj\misc.o

[cc] c:/program files/gnu tools arm embedded/4.8 2013q4/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/4.8.3/../../../../arm-none-eabi/lib/armv7e-m\libg.a(lib_a-sbrkr.o): In function `_sbrk_r':

[cc] sbrkr.c:(.text._sbrk_r+0xc): undefined reference to `_sbrk'

[cc] collect2.exe: error: ld returned 1 exit status

BUILD FAILED

Total time: 1 second

Obawiam się, że to błąd od strony linkera, co jest dla mnie nie do przeskoczenia, gdyż zawsze używałem jakiegoś IDE czy to dla avr czy dla stm, więc o linkerze wiem tylko tyle, że istnieje.

Czy może ktoś mi pomóc w tej sytuacji?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...