Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czy ma ktoś może pełny schemat i kody (nie skompilowane) do robota MAOR-12. Interesuje mnie szczególnie temat czujników ultradźwiękowych na atmega8 i niestety nigdzie nie znalazłem schematu. A moze ktoś kupił tego robota i byłby tak dobry przerysować schemacik??

Można by ściągnąć kod z Atmegi 8 (jeśli nie jest zabezpieczony), i spróbować go przekształcić na asemblera. Może to coś dać tylko, że wymaga sporej wiedzy.

Jak chcesz schemat takiego dalmierza, to zobacz sobie schemat sonarów KoNaRu.

http://www.konar.ict.pwr.wroc.pl/module.php?op=download&cmd=click&id=128

Schematy tego typu sonarów są funkcjonalnie praktycznie takie same, więc nie powinno tam być większych różnic, od Pinga))) Parallaxa, do sonaru Mobota - zasada działania jest ta sama.

Sciąganie kodu nic nie da, bo dokładnie wiadomo co tam będzie - siła sonaru tkwi w torze odbiorczym i wzmacniaczu nadajnika, a nie oprogramowaniu.

+000000E5: 2789 EOR R24,R25 Exclusive OR

Zgubiłem się na tej linijce, ale dotąd nie znalazłem niczego ciekawego. Na konarze patrzyłem. Dość fajne sonarki, ale mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć, czy w tym Maorze jest kopia tego na maxie232 (nadajnik), czy przetworniki sa podłączone wprost do wyjścia megi.

Wprost to wyjścia Atmegi to możesz LEDkę podłączyć, a nie nadajnik sonaru 😉 Przecież to nie miałoby kompletnie żadnej mocy. Max232 daje ~16V na nogi przetwornika, co daje ~10krotnie większą moc nadawczą niż w przypadku nóg atmegowych.

Można zastosować ciekawsze i lepsze rozwiązania, ale max232 jest niezaprzeczalnie najprostszym rozwiązaniem.

• 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...