Skocz do zawartości

Mostek l298 za słaby

mario246

Pomocna odpowiedź

Witam. W końcu udało mi się prawie ukończyć moją konstrukcję platformy mobilnej. Wyposażona jest w dwa silniki 5-6V na max prąd 5A(silniki wkrętarek) Steruję nimi poprzez dwa mostki l298n, każdy połączony równolegle dla zwiększenia wydajności, akumulator to 7,2V 7Ah żelowy. Silniki na sucho połączone bezpośrednio z akum tak pędzą że ledwo doganiam konstrukcję, lecz przy użyciu mostka H konstrukcja stoi w miejscu, słychać tylko piski od pwm'a. Prawdopodobnie za duże spadki napieć, i mostek się nie nadaję i tu moje pytanie jaki użyć? zbudować na mosfetach?

A jak silniki są nieobciążone ? To też stoją ? Piski od PWM świadczą o tym że dajesz za małe wypełnienie lub za małą częstotliwość spróbuj podłączyć wejścia enable do VCC i wtedy wysterować silniki żeby się kręciły moim zdaniem ten mostek powinien sobie dać radę może nie na pełnym obciążeniu ale na pewno nieobciążone silniki powinny się kręcić

Z enable pod 5v też próbowałem, bez obciążenia się kręci, notomiast cała platforma rusza jak silniki podłącze bezpośrednio pod zasilanie. Sprawdziłem miernikiem że na tym mostku jest 2v spadku więc w tym problem jest.

[ Dodano: 03-03-2014, 15:49 ]

http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1756.pdf

a ktoś mi powie czy ten mostek się nada? Małe spadki napięć?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.