Skocz do zawartości

Arduino czy nie?

Cukor

Pomocna odpowiedź

Witam, zaczynam przygode z robotyka, rzecza ktora najbardziej mnie w niej ciekawi jest programowanie. Programuje w C/C++ na elektronice srednio sie znam. Szukam czegos co pomogloby mi sie realizowac na tym polu. Chcialbym miec platforme "do wszystkiego i niczego". Chodzi o to by miec taka baze na ktorej moglbym cwiczyc programowanie np obsluge silnikow, czujnikow, swiatel, fuzje sygnalow itd. Cos takiego ze skladam "klocki" mam "robota" na kolkach z czujnikiem i pisze sobie program by po podjechaniu do sciany zawracal. I niekoniecznie musi to byc robot, poprostu chcialbym "wyjsc" z programowaniem po za komputer. Znajomy poleca Arduino, troche poczytalem o tym tutaj na forum ale sprawa wydaje mi sie kosztowna (jest to dla mnie inwestycja w siebie wiec moge to przebolec) ale czy nie ma innych tanszych/lepszych rozwiazan? Co byscie mi polecili? Jesli Arduino to jakie na poczatek?

Jeszcze na forum widzialem ktos polecal takie cos: http://elektromaniak.pl/zestawy/22-uno-r3-mega-starter-kit.html

spoko?

Ja swoją przygodę zaczynałem od zwykłych procków avr, zwykły programator usb za 30 zł do tego amtega8 i drobiazgi. Jak wybierzesz arduino to w świeci znajdziesz mnóstwo różnych przykładów, chyba wszystko co możliwe zostało na tym zrealizowane, w szkole na pracowni mamy arduino i jak dla mnie to średnio mi się to podoba.

Gość MrEndriu

Dzięki wielkie za poruszony temat. Miałem dokładnie ten sam problem. Zgodnie z propozycją mario246 zakupię AVR ISP MK II i będziemy tworzyć swojego pierwszego LFa;-). Za pomoc leci piwo.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.