Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Powiedzcie mi proszę co to jest ten kod żródłowy w LineFollowerze, bo nigdzie nie widziałem wyjaśnienia do tego. Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ raz już zadałem to pytanie i Treker usunął mój post 🤣 (powiedział, że to już było, więc jak ktoś wie w którym schemacie to pomóżcie 🙂)

Komentarz dodany przez: treker

Rozumiem, że trzeba pomagać początkującym - ale trzymajmy jakiś poziom, są pytania których nawet początkujący już nie powinni zadawać.

Pomyśl, a czy ja wygasiłem Twoją wiadomość po to, abyś ją napisał jeszcze raz?

Odp, nie! Po to abyś się wysilił i przeczytał tematy, w których już jest odpowiedź na takie pytanie.

Lol... no dobra spoko teraz sobie usun moj post...

[ Dodano: 13 Sty 09 10:13 ]

😤

[youtube][/youtube]

Przecież wystarczy wpisać hasło "kod źródłowy" w google - to jest 5 sekund!

Najpierw pytasz zamiast poszukać, a potem jeszcze strzelasz focha za to, że Ci się nie chciało i Twój post został usunięty.

• Lubię! 1

Łooo!!! To było tak genialne, że postawie Ci piwo 🤣 Ale Linefollowery to przecież roboty BEAM, nie? Więc po co programować je?

Są to roboty analogowe. Czyli nie posiadają mikrokontrolera. Rozwinięcia skrótu teraz nie pamiętam i faktycznie w gogle na szybko nie znalazłem.

Wystarczy wpisać w google beam bot 😅 . Ogólnie są to bardzo proste roboty oparte na tranzystorach, zasilane z ogniwa słonecznego, podążające w stronę światła (aby mieć więcej energii) lub uciekające przed nim (raczej niespotykane).

Wszystko się zgadza, ponieważ beam'a można przerobić na linefollowera skierowując czujniki na podłoże i doświetlając je np za pomocą białej diody led. Wtedy robot dalej podąża za światłem ale odbitym od podłoża, jeśli któryś z czujników za bardzo najedzie na ciemną linię to wtedy robot skręca w przeciwnym kierunku, czyli próbuje się tak ustawić aby czujnik był bardziej oświetlony. Tak działa najprostszy linefollower.

Oo to fajnie, bo ja właśnie niedawno myślałem jak zrobić linefollowera beam 🙂 A te czujniki to mają być takie jak w Waldemarze Światolubie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...