Skocz do zawartości

[ATMEGA8] Problem z podłączeniem czujnika ds18b20

klawiszu

Pomocna odpowiedź

Witam,
Korzystając z gotowca ze strony http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=8 odpaliłem przygotowany program na atmedze, podłaczyłem pod odpowiednie piny wyświetlacz HD44780. Wszystko dziala ślicznie, pięknie - śliczny napiś powitujący użytkownika iż LCD kupiony przez internet jest sprawny - poprostu cieszy oko. Kiedy nie podłączyłem czujnika temperatury, w miejscu gdzie ma pojawić się odczytana i skonwertowana temperatura, pojawia się znak zapytania'?', co jest logiczne, gdzyż póki co program nie ma co wyświetlić.

Próbę podłączenia czujnika rozpocząłem od sprawdzenia specyfikacji w nocie katalogowej ds18b20.

1.0x0.jpg

Wedle wszystkich prawideł, podłączyłem linie DQ do mikrokontrolera, podciągając napięcie rezystorem 4,7K. Całą resztę podpiąłem wedle wyżej zamieszczonego obrazka.

PO podłączeniu napięcia czujnik zaczął się robić ciepły, później gorący - co jest sprzeczne z faktem iż termometr nie powinien być źródłem ciepła. Uznałem, że było coś z nim nie tak. Kupiłem kolejny, lecz tym razem próbe swą rozpocząłem od zwarcia do GND, a zasilania miało być czerpane pasożytniczo z lini DQ. Jakąś komunikacje udało się nawiązać, gdyż pole temperatury zmieniło swoją postać z ? na puste pole, jednak wcale mnie to nie satysfakcjonowało, więc podłączyłem znów, linie VDD do +5V.

Kolejny ds18b20 zaczął być emiterem ciepła.

Gdzie robię błąd? Proszę o jakieś wskazówki 🙂

Komentarz dodany przez: Sabre

W podłączeniu... co jest chyba całkiem oczywiste, bo jak dobrze podłączysz niezależnie od komunikacji czujnik nie stanie się grzejnikiem.

Bez zdjęć podłączenia i dokładnego modelu czujnika trudno cokolwiek powiedzieć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.