Skocz do zawartości

Schemat kinemat. manipulatora

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jestem nowa na tym forum. Jestem studentką mechatroniki i mam pewien problem z projektem związanym z zajęciami.

Czy możecie mi pomóc z wykonaniem schematu kinematycznego manipulatora znajdującego się na zdjęciach. W obliczeniach nie będzie problemu, jednak nie wiem jak zacząć rysować ten schemat... Ramię chwytaka porusza się dzięki pasowi zębatemu w jednej osi (napędzany silnikiem krokowym). Chwytak jest również napędzany silnikiem krokowym, szczęki chwytaka poruszają się po śrubie.

IMG_6184.thumb.JPG.8a5db753f6c602647b8e52015f0150f7.JPG

2.6.thumb.JPG.904bc39c062cab41d2d7be924fe34fa3.JPG

Hej,

możesz obliczyć zadanie proste kinematyki, zadanie odwrotne kinematyki, zadanie proste i odwrotne dynamiki.

Szczerze powiedziawszy za bardzo nie rozumiem tego tematu. Skoro jesteś studentką to na zajęciach powinno coś być powiedziane co macie zrobić z danym manipulatorem.

Pozdrawiam

Problem jest taki że prowadzący ma wymagania, a wiedzy nie za wiele na ten temat, wiec sam konkretów nie mowi tylko kaze zagladac do ksiazek. I od cały problem stad sie wział.

A tak jaki pisałes o kinmatyce i dynamice to tak naprawde nie mam pojecia jak za tgo sie zabrac, porpostu mialam zupelne podstawy a jak studiuje literature to nic mi to nie ulatwia sprawy, gdybys mogl mi pokazac początek, sciezke to pozniej jakos bym sobie poradzila 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...