Skocz do zawartości

Arduino Leonardo + serwomechanizmy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Chciałbym zaczerpnąć opinie specjalistów odnośnie serwomechanizmu i płytki Arduino Leonardo.

Z góry uprzedzam, że jestem początkujący w tych sprawach 🙂

Jestem na pierwszym roku studiów (robotyka) i dostałem projekt do zrobienia małego manipulatorka. Postanowiłem, że wykorzystam 5-6 serwomechanizmów i płytkę Arduino Leonardo.

Serwomechanizmy to:

Tower Pro SG 5010 1x

Tower Pro SG 92R micro 2x

Tower Pro SG 50 micro 3x

I do tego prawdopodobnie dokupię jeszcze jedno dodatkowe w razie jakby te serwa nie utrzymały konstrukcji. (Myślałem, żeby zrobić konstrukcje z aluminium lub pleksi.. )

To nie ma być jakiś bardzo zaawansowany robot (5-6 osi) 🙂 Byleby się ruszał, coś chycił (myślałem, żeby dać na końcówke - magnes) no i żeby się nie złożył przy okazji 😃

I teraz wreszcie przejdę do sedna sprawy.

Chcę zrobić sterowanie z pc (kabel) lub przez androida (BT) tylko jest taki mały problem, że nie jestem jakimś super programistą (bardziej początkującym) i nie wiem, które będzie łatwiejsze do wykonania a czasu też mi dużo nie pozostało. Jeśli nie zdąże to po prostu zrobie sobie panel z potencjometrami i sterowanie będzie typowo "ręczne" 🙂

Chyba, że ktoś miałby jakiś inny pomysł to jestem bardzo otwarty na jakieś sugestie 🙂

Sterowanie obejmowałoby 5 lub 6 serwomechanizmów (180')

Jeśli chodzi o kwestie zasilania to chciałbym zasilić to zasilaczem z komputera lub 8x baterii AAA po 1.5V + koszulka na 4 baterie (żeby uzyskać te 6[V]).

Podłączenie wyglądałoby tak:

Ewentualnie można po 2x2 serwa na baterie (góra, dół) i ostatnie 2 z płyty arduino gdzieś na środku płytki uniwersalnej przewody wyprowadzić i do tego wpiąć zasilanie serwa, ale wtedy mam 5V.

Jeśli można wiedzieć, jak Wy to widzicie 🙂 ?

ps. Przepraszam, że ten post został tak chaotycznie napisany..

Pozdrawiam!

Skoro jesteś początkującym programistą i w Twoim zadaniu programowanie nie ma być głównym zadaniem tylko mechanika i ogólne działanie urządzenia to może użyj gotowego serwokontrolera, który możesz podłączyć do PC.

Serwokontroler micro maestro umożliwia proste sterowanie do 6 serwomechanizmów z poziomu PCta. Dodatkowo jak będziesz miał czas można to oprogramować tak, żeby PC wykonywało jakieś bardziej skomplikowane sekwencje (np, podnieść przedmiot, przenieść, opuść przedmiot itp.).

Odpada Tobie cała elektronika i programowanie mikrokontrolera, a koncentrujesz się na mechanice i ew. programowanie zostawiasz sobie na koniec - z poziomu PC.

PS. micro maestro posiada pełne oprogramowanie na PC pozwalające manualnie sterować serwami jak i odgrywać jakieś sekwencje ruchów - naprawdę fajna rzecz nie tylko na start.

• Lubię! 1

Witam,

Bardzo dziękuje za odpowiedzi 🙂

Faktycznie ten sterownik co przedstawił Mirekcz wydaje się być bardzo fajny jak na początek i chyba się na niego skusze(ale jeszcze coś pokombinuje z potencjometrami) ze względu, że zostało mi już niewiele czasu a trzeba to jeszcze "skleić" 🙂

Jak mi to dobrze pójdzie to w wakacje zacznę coś samemu tworzyć jeśli chodzi o kwestię oprogramowania na arduino ewentualnie STM32F3 discovery.

Jeszcze raz, dzięki!

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...