bowman007 Napisano Lipiec 10, 2014 Udostępnij Napisano Lipiec 10, 2014 Mam mały problem z wypaleniem bootloadera atmegi8, ale od początku. Po pierwsze wgrałem na arduino przykład ArduinoISP Po drugie ściągnąłem i wypakowałem bootloader ATmegaBOOT_8.hex do folderu C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\bootloaders\atmega8 (w internetowych tutorialach była inna ścieżka, ale tylko ta niejako pasowała; dodatkowo w tym folderze był już jakiś bootloader AtmegaBOOT.hex wraz z Makefile i innymi) Po trzecie dopisałem do pliku boards: ################################################################# majsterkowo_atmega8a.name=ATmega8a @ 8 MHz majsterkowo_atmega8a.upload.maximum_size=7168 majsterkowo_atmega8a.upload.using=arduino:arduinoisp majsterkowo_atmega8a.bootloader.low_fuses=0xe4 majsterkowo_atmega8a.bootloader.high_fuses=0xc4 majsterkowo_atmega8a.bootloader.path=atmega majsterkowo_atmega8a.bootloader.file=ATmegaBOOT_8.hex majsterkowo_atmega8a.bootloader.unlock_bits=0x3F majsterkowo_atmega8a.build.mcu=atmega8 majsterkowo_atmega8a.build.f_cpu=8000000L majsterkowo_atmega8a.build.core=arduino majsterkowo_atmega8a.build.variant=standard ################################################################# po czwarte w arduino wybrałem arduino_isp oraz board jako Atmega8a @ 8 MHz, który pojawił się po dopisaniu powyższego kodu do pliku boards. po piąte podpinam moje arduino uno do płytki stykowej na której jest atmega8 w następujący sposób: 10(Arduino) do 1 [PC6 (PCINT14/RESET)] 11(Arduino) do 17 [PB3 (MOSI/OC2A/PCINT3)] 12(Arduino) do 18 [PB4 (MISO/PCINT4)] 13(Arduino) do 19 [PB5 (SCK/PCINT5)] plus oczywiście masy, zasilanie i kondensator pomiedzy zasilaniem, a masa. po szóste wybieram opcję wypal bootloader i wyświetla mi się komunikat Błąd przy wgrywania Bootloadera; brak bootloader.tool parametru konfiguracji. Jakieś pomysły, co może być nie tak? ok temat do zamknięcia ale proponuje by został, gdzieś na forum męczyłem się z tym jakieś 3-4 h, zanim napisałem na forum. Z braku pomysłów przeinstalowałem Arduino IDE z wersji 1.55 na 1.05 Działa
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »