inmortal Napisano Lipiec 26, 2014 Udostępnij Napisano Lipiec 26, 2014 Witam, z racji tego, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się ze Wszystkimi przywitać. Teraz przejdę do opisu mojego problemu. Robię mały projekt do którego wykorzystuję pilot na podczerwień. Chciałbym przebudować odrobinę całość i potrzebuję w tym celu informacji na temat tego, jak wyglądają dane na wyjściu z Atmegi. 1) Pilot wysyła dane do odbiornika podczerwieni. 2) Atmega8, do której podłączony odbiornik podczerwieni. 3) Nóżka "DANE/DATA" od odbiornika podczerwieni podpięta do RX Atmegi. Atmega przerabia otrzymane z pilota dane i wysyła przez TX. Potrzebuję dowiedzieć się, jak wyglądają dane na wyjściu. Słyszałem o aplikacjach Serial Port Monitor czy Hyper Terminal. W ten sposób można nasłuchiwać. W jaki sposób tego dokonać? Mam do dyspozycji: - Arduino UNO - USBasp - płytkę stykową itp Czy z takim wyposażeniem jestem w stanie osiągnąć swój cel, tzn. podpiąć Atmegę tak aby wciskając klawisze pilota na monitorze PC wyświetlały się dane wysyłane przez mikrokontroler? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 1, 2014 Udostępnij Sierpień 1, 2014 Jakiego odbiornika podczerwieni używasz? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Ansari443 Październik 10, 2014 Udostępnij Październik 10, 2014 A może mi ktoś powiedzieć co oznacza np : WGM13;0=4 lub 12? bo nie rozumiem tego wgl ja to kminie tak : ze bity wgm 13, wgm12,wgm11,wgm10 maja dac w sumie 4 lub 12 to które bity mam ustwic, i jak sie je liczy?- od prawej do lewej?- mam przed soba datasheet oraz spis rejestrów i próbuje zrozumieć, ale nie rozumiem jak sie liczy ta sume Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »