Skocz do zawartości

Projekt sygnalizacji świetlnej - Attiny2313

Pomocna odpowiedź

Napisano

Schemat powyżej to mój projekt sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu (światła dla pojazdów i pieszych). Ma on mi służyć do nauki programowania tylko nie wiem czy jest poprawnie zrobiony. Chciałbym, żebyście powiedzieli mi co powinienem jeszcze dodać, co odjąć, a co zmienić oraz czy dobrze podłączyłem tranzystory i diody do nóżek procesora. Wartości R4, R5, R6 jeszcze nie podałem, a T1, T2, T3 to będzie tranzystor BC558 (jeśli jest nie odpowiedni to proszę podać nazwę innego).

Z góry dziękuję za pomoc 😉

Generalnie nie jest najgorzej ale mam parę uwag:

- przy takim połączeniu ledy D1,D2,D5 i D6 nigdy się nie zaświecą,

- powinno się zastosować oddzielny rezystor dla każdej diody,

- przeważnie przy sterowaniu diodami stosuje się tranzystory NPN choć przy takim połączeniu też będą działać,

- w tego typie stanowiska 3 kanały to za mało, różnie są zrobione sekwencje świateł na skrzyżowaniach lecz powinny być 2 X po 3 kanały dla dróg i 2 X2 kanały dla pieszych,

- dodatkowo możesz dodać przyciski przy światłach dla pieszych,

- procesor polecam attiny 2313 bo tego to nie wiem czy gdzieś jeszcze kupisz, poza tym przy attiny można skorzystać wewnętrznego oscylatora.

Mam AT90S2313, dostałem od kolegi, ponieważ kiedyś ich używał i teraz mu ich mnóstwo zostało. Światła będą tylko z dwóch stron a nie z czterech, bo przecież i tak nie będę widział co się z tyłu dzieje. Mam jeden przełącznik do zmieniania sygnalizacji na awaryjną (dla pieszych nie będą działać, dla pojazdów migać się będzie żółte).

A teraz?

A jak nadal D1, D2 i D5, D6 się nie zaświecą to co powinienem zmienić?

PS: Z tego co mi wytłumaczył kolega to zaoszczędza się stosując takie podłączenie diod, ponieważ zamiast 10 pinów potrzebuje tylko 7. PB4 - PB2 będzie otwierać tranzystory, a PB1, PB0, PB6 i PD4 będzie robić za "masę". Działa to tak jak nowe domofony w blokach. Gdy dotkniemy 1 palec przerywa dwa promienie promień i wybrana jest odpowiednia cyfra. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Co do tego ile diod podłączysz i co będą sygnalizować to już twoja sprawa lecz 3 kanały to według mnie za mała na jakiekolwiek światła poza tym masz jeszcze 8 wolnych pinów.

Co do tranzystorów NPN to źle mnie zrozumiałeś i tak to one działać nie będą, przy zastosowaniu NPN emiter należy dołączyć do masy, a pomiędzy kolektorem, a zasilanie wstawić diodę z rezystorem.

A tak poza tym to sposób ułożenia tych diod i rezystorów na schemacie jest niezbyt czytelny.

No to już nie będę dawał schematu za każdym razem. To jak zmienię teraz podłączenie diod z tych tranzystorów na piny (każda dioda będzie miała swój pin i od diody do masy) to zadziała bez wykorzystywania tranzystorów, bo po co tyle tego tam upychać?

Jak będziesz podłączał diody bezpośrednio do procka to rób to jako plus>dioda<=>rezystor>pin bo więcej prądu może wpłynąć do portu niż z niego wypłynąć, pozatym pamiętaj że maksymalne obciążenie portu to 20mA.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...