Skocz do zawartości

Robot w domu, czyli recenzja iRobot Roomba 880

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Kto chciałby pozbyć się obowiązku odkurzania, a odzyskany czas przeznaczyć na przyjemności? Pewnie wielu z Was, na szczęście istnieją już roboty, które mogą wyręczyć nas w pracach domowych i nie chodzi tu o roboty kuchenne!Zapraszam do nowej recenzji robota użytkowego, odkurzacza - iRobot Roomba 880!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Nie, nie. Oczywiście posiada również system ssący. Mechanizm ten jest widoczny w lewej części pojemnika na odpady (przedostatnie zdjęcie). Działa całkiem dobrze i cichutko.

Posiadam w domu starszą wersję Roomba 560 i sprawuje się świetnie. Jedyną uciążliwością są wplątujące się w szczotki włosy, więc raz na tydzień trzeba gruntownie przeczyścić szczotki i łożyska przy nich co czasami potrafi zająć ok 5-10 min 😉

Roomba sprząta u mnie już od ok 8-9 lat i poza jedną wymianą akumulatora i drobnym problemem przy mechanizmie szczotek nic się z nią nie dzieje.

Przewagą Roomby nad zwykłymi odkurzaczami, poza opisanymi w artykule, jest także to że bez problemu dokładnie sprząta pod meblami gdzie nie wjedziemy odkurzaczem.

Niestety Roomba 560 nie radzi sobie zbyt dobrze na dywanach z dłuższym włosiem które wplątuje się w szczotki i nie wiem czy problem ten rozwiązano w kolejnych modelach.

Co do latarni to nie do końca działa ona tylko jako nawigacja do stacji dokującej lecz pozwala także podzielić większe pomieszczenia na etapy do sprzątania i po ukończeniu jednej części podzielonej latarnią, przechodzi do kolejnej.

Faktycznie włosy "chowają się" na końcach szczotek. Jednak ich zdjęcie nie jest trudne. Niestety nie miałem okazji testować robota na dywanach z długim włosiem, na średnim radził sobie jednak doskonale. Przy okazji układając ładnie dywan.

Dzięki za informacje o latarniach - nie sprzątałem na tyle dużych pomieszczeń, aby w praktyce zauważyć takie zachowanie robota.

• 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...