bladatwarz6 Napisano Grudzień 23, 2014 Udostępnij Napisano Grudzień 23, 2014 Witam,Mam problem z mostkiem H L293D, Podłączyłem według schematu (poniżej) i po wgraniu programu oraz zasileniu działało idealnie. Problem zaczął się po tym jak nie odłączyłem akumulatora przed podpięciem programatora. Teraz mostek gdy podłączę zasilanie do Vs (5V z osobnego stabilizatora) rusza jeden silnik ale nie ten podłączony do tego mostka, a gdy podłącze obydwa mostki do napięcia silniki nie działają tylko buczą A po podpięciu programatora i podłączeniu go do pc a mostki i atmega do 5V wszystko działa, odłączam programator i nie działa. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, zwłaszcza że jeszcze wczoraj działało EDIT: Problem rozwiązany, jak widać na schemacie zrobiłem błąd bo do Vss podpinałem zasilanie od silników a do Vs zasilanie od logiki (na szczęście obydwa mają 5V więc nic się nie spaliło) zamieniłem schemat na taki i zadziałało: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »