Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Mam pytanie dotyczące komunikacji radiowej?a konkretniej jak zrobić własny moduł, czy jest tak jak mi rozum podpowiada ,czyli podanie sygnału o określonej częstotliwości na antenę i tyle?czy jest to bardziej skomplikowane?

Pozdrawiam

Jakby Ci tu powiedzieć, żeby nie urazić. Zawsze jest pewna klasa ludzi dla których coś jest proste, bo nie mają o tym pojęcia. Im więcej się dowiadują tym lepiej rozumieją, że wiedzą niewiele. Gdzieś na poziomie guru w danym temacie możesz spokojnie uznać, że nic nie wiesz i dopiero wtedy otwiera się przed Tobą ocean wiedzy jaką może zdążysz jeszcze posiąść.

Z tego co napisałeś widzę, że możesz spokojnie myśleć o transmisjach radiowych jak o bułce z masłem - prostota.

Dla tych początkujących którzy już wiedzą, że powinni coś poczytać polecam "Radio - ależ to bardzo proste". Książka ma pewnie ze 30 lat, ale samo radio ma ich pewnie ze 100 🙂 Potem przyjdzie czas na coraz bardziej skomplikowane modulacje, trochę matematyki, teorię anten, informacji, kanałów przesyłowych no i całą masę fajnej elektroniki analogowej 🙂 No, ostatnio coraz bardziej cyfrowej (hasło: SDR).

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Cześć wszystkim,

Czy miał ktoś do czynienia z układem odbiornika / nadajnika RFM85W / RFM86C?

http://electropark.pl/radiowa-rf/7661-rfm85w-433d-modul-radiowy-433mhz-nadajnik.html

Kusi mnie niska cena w porównaniu do bardziej rozbudowanych modułów (typu RFM01/02), ale nie wiem jak wygląda obsługa transmisji bezpośrednio z mikrokontrolera, filtracji. Czy to skomplikowana sprawa, warta oszczędności tych kilku złotych? Jak tutaj z zasięgiem?

Możesz się też zainteresować układami RFM73, które pracują w paśmie 2.4 GHz. Co do tematu komunikacji radiowej, to jest on poruszony w książce pana Kardasia pt. "Język C. Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowych" (wyd. 2).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...