Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #1 - podstawy Arduino oraz środowisko

Pomocna odpowiedź

@JacaCela witam na forum 🙂 Pisząc w dużym uproszczeniu po prostu widzisz w terminalu "koniec wgrywania programu", a dopiero później startuje Twój program. Nie powinno to wpływać jednak na działanie programu. Po ręcznym resecie płytki taki efekt nie powinien być już widoczny. Taki efekt występuje często w zależności od konkretnego komputera. Sprawdź czy przypadkiem dodanie np. opóźnienia 100 ms na samym początku setup() nie rozwiążę tego problemu.

• 1 rok później...
(edytowany)

Hej, miałam problem z podłączeniem arduino uno do komputera, ale już sobie poradziłam, dlatego wyedytowałam komentarz. Pozdrawiam 🙂

Edytowano przez muszka8
  • Lubię! 2
  • 3 miesiące później...

Niestety ale coś jest nie tak. Po podłączeniu płytki dodanym do zestawu kablem nie pojawia się ona w "Porty" w menadżerze urządzeń. Spróbowałem innego kabla - nic. Proszę o pomoc.

help2.png

help1.png

@Dominguserr witam na forum 🙂 Z oryginalnym Arduino nie powinno być takich problemów... Czy komputer, na którym pracujesz może mieć jakieś ograniczenia (np. nałożone przez szkołę lub pracodawcę)? Próbowałeś zainstalować raz jeszcze środowisko?

(edytowany)

@Treker Laptop był zakupiony przeze mnie a więc raczej żadnych ograniczeń na nim nie ma. Pomyślałem że chodziło o antywirusa a więc wyłączyłem go, potem zainstalowałem środowisko na nowo. Problem nie ustąpił. Warto wspomnieć że podłączałem już inne Arduino (oryginalne oczywiście) do tego laptopa z rok temu i problemu nie było.

Edytowano przez Dominguserr
Poprawka
  • 4 tygodnie później...

@Dominguserr dopiero teraz dotarłem do Twojej odpowiedzi - musiałem przeczyć powiadomienie. Mam nadzieję, że ostatecznie udało się rozwiązać problem?

(edytowany)

@Treker Zareklamowałem i wysłali cały nowy zestaw. Wszystko działa, a kurs 10/10 😀. Właśnie go skończyłem.

Edytowano przez Dominguserr
  • Lubię! 1

@Dominguserr to super, że temat udało się rozwiązać. Musiałeś mieć strasznego pecha, bo uszkodzone, oryginalne Arduino trafia się naprawdę sporadycznie 😉 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

Co zrobić, gdy kabel, który chcę podłączyć do mojego arduino fizycznie nie chce "wejść" do środka? Kupiłem dedykowany zestaw ze strony botland. Jaka jest szansa, że to ja coś źle robię, a na ile, że to wina wadliwego produktu? Kabel stawia opór i wchodzi tylko częściowo, wtedy zaczyna migać dioda ale komputer nie wykrywa arduino w menadżerze urządzeń.

EDIT: Probleme było po prostu zbyt ciasne wejście dopiero bo zakupie, nie należy się bać użycia troche siły. 

Edytowano przez Felek007
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...