michalw57 Napisano Marzec 16, 2015 Udostępnij Napisano Marzec 16, 2015 Mam następujący problem: avrdude nie może wgrać programu poprzez stk500 znajdujące się na płytce arduino uno, avrdude jakby zawieszało się przy komunikacji z prockiem. Ten sam program za pomocą usbasp wgrywa się bezproblemowo. Co może być tego przyczyną? Z góry dzięki za pomoc. [ Dodano: 16-03-2015, 19:02 ] Problem rozwiązany wystarczyło zmniejszyć prędkość do 9600 buedów. Temat do zamknięcia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
michalw57 Marzec 20, 2015 Autor tematu Udostępnij Marzec 20, 2015 Jednak zmniejszenie prędkości nie rozwiązało problemu, omyłkowo musiałem zamiast upload nacisnąć build i z tąd ten zachwyt, że stk500 zadziałało bo zielony pasek postępu dojechał do końca 😃 . Sprawdzałem już czy działa na prędkości 4800 i niestety nie działa na tej prędkości. Postęp wgrywania programu zatrzymuje się na takim poziomie jak na powyższym obrazku i tak trwa. Ustawienia programatora w eclipsie są przedstawione na powyższym obrazku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 22, 2015 Udostępnij Marzec 22, 2015 michalw57, Arduino masz oryginalne czy klon? Działa wgrywanie programu przez pakiet IDE Arduino? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
michalw57 Marzec 23, 2015 Autor tematu Udostępnij Marzec 23, 2015 Arduino mam oryginalne. Nie sprawdzałem czy przez IDE Arduino program się wgra. Próba samej komunikacji z linii komend kończy się też tak samo, a mianowicie avrdude się wiesza. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Bobby Marzec 27, 2015 Udostępnij Marzec 27, 2015 Próbując wgrać program przez USBAsp możliwe, że nadpisałeś bootloader - spróbuj przez wgrać jeszcze przez Arduino IDE, ewentualnie wypal ponownie bootloader (też przez arduino się da, chociaż nie wiem, czy wspiera natywnie USBAsp, jeśli nie to trzeba dopisać w configu). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »