Skocz do zawartości

Zmiana ilości czujników odbiciowych [FL]

kleofas

Pomocna odpowiedź

Witam, budując robota zgodnego z opisem podanym przez Nawyka Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower stwierdziłem, że chciałbym się trochę pobawić elektroniką i dodać coś swojego. Jako, że dopiero zaczynam mam pytanie: Czy przy nie zmienianiu ustawień elementów na płytce z mikrokontrolerem (ewentualnie drobne zmiany) mogę dodać na płytkę z czujnikami dwa dodatkowe czujniki, tak aby były ich łącznie 5? 😉

Tak, możesz dodać nawet 3 czujniki - masz 3 wolne przetworniki ADC w Atmedze (PC0 - PC2). Jedyne zmiany na płytce z uC to dodanie dodatkowych pinów do złącza czujników i połączenie ich z pinami uC. Na płyce czujników musisz dodać 2 rezystory na każdy dodany czujnik i oczywiście wszystko połączyć analogicznie do tych już zamontowanych.

Luknąłbyś czy dobrze zrobiłem płytkę z czujnikami? Jako, że wyprowadzenia trzech dodatkowych kabli od kontrolera rozumiem, to nie rozumiem o co chodzi z dodatkowymi pinami 😖 a i mam pytanie, czy taka zmiana da mi coś? wiem, że robot będzie dokładniejszy ale czy różnica będzie wyczuwalna? 😉

2044597278_beztytuu.jpg.5640df1ad7c2530c5af77a92a3afb808.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kolega wyżej już ci wszystko wyjaśnił, na PC0, PC1 i PC2 montujesz czujniki w ten sam sposób jak na np. PC3 razem z rezystorami itd.

Jeśli chodzi o program dojdzie ci potem tylko dodatkowy odczyt z czujników, oczywiście potem wypadało by je wykorzystać w algorytmie, ale tą kwestią zajmiemy się jak zmontujesz układ.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.